Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσ/νίκης Γεώργιου Αρβανιτίδη

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο dimoshalkidonas.blogspot.com και στον Κωνσταντίνο Στογιαννάρη ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης Γεώργιος Αρβανιτίδης μιλά για την υποψηφιότητα του στις εκλογές της 6ης Μάιου. Ακόμη καταθέτει τις προτάσεις της για την Β’ Θεσσαλονίκης. Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη Παρακάτω:
1. Κύριε Αρβανιτίδη, πώς αισθάνεστε σήμερα, που κατεβαίνετε για δεύτερη φορά υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ;

Κοιτάξτε, η ευθύνη είναι τεράστια αυτή τη στιγμή, διότι βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σημείο της μεταπολιτευτικής περιόδου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το επόμενο διάστημα, οι επιλογές του καθενός από εμάς θα καθορίσουν την πορεία της χώρας. Προσωπικά, βέβαια, αντιμετώπισα πολύ σκληρά διλήμματα όλη την τελευταία διετία, κατά την οποία ήμουν για πρώτη φορά βουλευτής. Και όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσω για το αν θα ήμουν εκ νέου υποψήφιος, αισθάνθηκα ότι είχα την ηθική δέσμευση, απέναντι στους ανθρώπους που με ψήφισαν το 2009, να είμαι παρών, να μην καταθέσω τα όπλα.

2. Τι προσδοκάτε από τις εκλογές αυτές;

Αυτό που προσδοκώ είναι η χώρα την επομένη των εκλογών να έχει κυβέρνηση και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Ο καθένας από εμάς, με καθαρή σκέψη, πρέπει να αποφασίσει ποια επιθυμεί να είναι η πορεία της Ελλάδας την επόμενη ημέρα. Το πραγματικό δίλημμα τίθεται ανάμεσα σε αυτούς που επιθυμούν την πρωτοπορία και την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας και σε αυτούς που επιθυμούν να διατηρήσουν λογικές συντήρησης του παρελθόντος. Ο κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να σκεφθεί υπεύθυνα, ώριμα και να κάνει τη σωστότερη επιλογή. Επιπλέον, θα ήθελα το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα, επειδή θεωρώ ότι είναι το μοναδικό κόμμα που προσφέρει μια λύση αλλαγής με ρεαλιστικούς όρους κι έχει και την πείρα να υλοποιήσει τις προτάσεις του και να συσπειρώσει κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

3. Αν σας ζητούσαμε να στείλετε ένα μήνυμα προς το εκλογικό σώμα, ποιό θα ήταν αυτό.

Θα ήθελα να πω στους Έλληνες πολίτες ότι αντιλαμβάνομαι το δικαιολογημένο θυμό τους. Δεν πρέπει, όμως, να αφήσουν το θυμό να καθοδηγήσει την επιλογή τους. Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Και την επόμενη ημέρα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του κάθε Έλληνα ότι μαγικός τρόπος δεν υπάρχει ούτε σωτήρες. Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και συλλογικά, ο καθένας από το πόστο του, ώστε να μην έχουμε ανάγκη από κανέναν. Δεν αρκούν τα ωραία λόγια που οδηγούν σε αδιέξοδα. Η χώρα αυτή πρέπει πάση θυσία να βάλει σε τάξη το δημοσιονομικό της χάος, να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να παράγει περισσότερα από όσα δαπανά, να καταπολεμήσει τις διαρθρωτικές της αδυναμίες. Απαιτείται ριζική αλλαγή υποδείγματος στην πολιτική, στην εργασία, στην παραγωγή, στην κοινωνία, κυρίως, αλλαγή στη νοοτροπία. Μπορούμε, όμως, να τα καταφέρουμε. Το πιστεύω.

4. Ποια θεωρείτε τα μείζονα ζητήματα & προβλήματα της κοινωνίας της Β’ Περιφερείας Θεσσαλονίκης για τα οποία πρέπει να δώσετε μάχη από τα έδρανα του Κοινοβουλίου με όπλα την επαγγελματική σας γνώση και την κοινωνική σας δραστηριότητα;

Η περιφέρεια της Β΄Θεσσαλονίκης είναι μια περιοχή με πολλές δυνατότητες αλλά, δυστυχώς, και πολλά προβλήματα, τα οποία ξεκινούν πολύ πριν από την κρίση. Η έλλειψη υποδομών και δικτύων, τα ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η ανεργία αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα της Β' Θεσσαλονίκης. Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι, από το 2009, και παρά το γεγονός ότι τα χέρια μου ήταν «δεμένα» σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, έδωσα μάχη και έθεσα είτε μέσω του κοινοβουλευτικού μου έργου, με ερωτήσεις και εισηγήσεις, είτε σε συναντήσεις, αλλά και εγγράφως, ιδέες και προτάσεις για ζητήματα που θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα του κάθε υπουργείου και, ειδικότερα, προτάσεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης –για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου εγγείων βελτιώσεων, για την ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας, την ανάδειξη των προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό, για την προσέλκυση νέων αγροτών-, για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και πολλά άλλα ζητήματα.

5. Ρουσφέτι, το προπατορικό αμάρτημα του πολιτικού συστήματος, εξ αιτίας του οποίου η ελληνική κοινωνία απώλεσε τον παράδεισο της αξιοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για δεύτερη φορά υποψήφιος βουλευτής είστε στην ίδια λογική ή μπορείτε να πείτε μετά λόγου γνώσεως και συνεπειών, απεταξάμην;

Κατά την άποψή μου, αυτό το μοντέλο άσκησης πολιτικής έχει τελειώσει. Σήμερα η κοινωνία απαιτεί πολιτική με προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα. Δεν θέλησα ποτέ να γίνω βουλευτής των ρουσφετιών. Και ήμουν συνεπής προς τη θέση μου αυτή στο σύντομο βουλευτικό μου βίο. Όπως, επίσης, δεν συμμετείχα ποτέ σε πολιτικά παιχνίδια, δεν άσκησα πολιτική με επικοινωνιακούς όρους, κράτησα αποστάσεις από ομάδες, κλίκες, εσωκομματικές και μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, πληρώνοντας πολλές φορές το τίμημα αυτής της επιλογής μου.

6. Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Β’ Περιφερείας Θεσσαλονίκης και πως θα συμβάλετε σε περίπτωση εκλογής σας στην ανάπτυξη και προώθησή τους, ώστε εν μέσω κρίσης ο τόπος να διέλθει αυτή την ατραπό με τις λιγότερες, το δυνατόν, συνέπειες;

Η περιοχή της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης έχει ισχυρά τοπικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες να διαμορφώσει δική της αναπτυξιακή ταυτότητα, εκμεταλλευόμενη την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία, τον αγροτικό ή εναλλακτικό τουρισμό, κ.α. Η ανάπτυξη της υπαίθρου και ορισμένες στοχευμένες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση –οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική- του δυτικού τομέα της πόλης ικανοποιώντας τη συνθήκη της ισόρροπης ανάπτυξης της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης και την ιδέα της «ανοιχτής πόλης» από την οποία όλοι θα ωφεληθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

7. Γιατί ο κόσμος να εμπιστευτεί ξανά τα μεγάλα κόμματα και όχι τα μικρά που δεν έχουν φθαρεί και αποκτούν μία αυξανόμενη δυναμική; Πως θα πείσετε τους ψηφοφόρους σας να επιστρέψουν σε σας;

Είναι γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, ευθύνες για τη συσσώρευση των προβλημάτων έχει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Διότι, πόσο «καινούρια» είναι, στην πραγματικότητα, τα νεοσυσταθέντα κόμματα που αποτελούνται από στελέχη που άλλοτε ανήκαν σε άλλα κόμματα, διετέλεσαν επί σειρά ετών βουλευτές ή υπουργοί; Ναι, το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη, τα οποία έχει αναγνωρίσει. Μέσα από την επώδυνη δοκιμασία των τελευταίων ετών, όμως, το ΠΑΣΟΚ αναμετρήθηκε με τον εαυτό του, οδηγήθηκε σε πρωτοφανείς εσωτερικές διεργασίες και, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να επαναξιολογεί ιδέες, πρακτικές και πρόσωπα. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει κάνει τόσο βαθιές εσωτερικές διεργασίες όσο το ΠΑΣΟΚ.

2 σχόλια:

  1. Μη τον ενοχλείται...αλλαδαπός είναι...ζεί αλλού...αλλά μας επισκέπτετε τακτικά...μέχρι τις 7 Μαίου που θα πάρει αυτό που διακαώς επιθυμεί...ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ.ΜΕΓΑΛΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕ ΑΝΔΡΑ.ΗΣΟΥΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή