Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Τελευταία δημοσκόπηση: Η ΝΔ ανεβάζει «στροφές», το ΠΑΣΟΚ το παλεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει… παρέλαση

Για τέσσερα πράγματα στοιχημάτιζαν οι bookies παραμονές των εκλογών. Ότι η ΝΔ θα είναι πρώτη, ο δικομματισμός κάτω από 45%, ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα και ότι η Χρυσή Αυγή θα μπει στη Βουλή. Αν επιβεβαιωθούν τα τελευταία- χθεσινά- ευρήματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, τα γραφεία στοιχημάτων θα κερδίσουν τα τρία από τα τέσσερα.


Η πρόβλεψη ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θα συγκεντρώσουν ποσοστό 45%- έστω οριακά, μπορεί να στείλει τους παίκτες στο ταμείο. Τις τελευταίες ώρες η ΝΔ έδειχνε ότι ανεβάζει τη συσπείρωσή της και βρίσκεται μια- άντε δύο ανάσες από τον πολυπόθητο στόχο να αγγίξει σε αυτή την αναμέτρηση το 30%.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, ασκεί μεγάλη πίεση στους ΑΝ.ΕΛ του Πάνου Καμμένου και οδηγεί τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη να δίνει μάχη για να εισέλθει στη Βουλή.

Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ έδειχνε να μην διαθέτει δυναμική συσπείρωσης. Παρά το γεγονός ότι στελέχη της Ιπποκράτους έλεγαν ότι θα ξεπεράσουν με ευκολία το 20%, η τελευταία μέτρηση δεν το επιβεβαίωνε. Ωστόσο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από κοινού, ακόμη και με τα κατώτερα δημοσκοπικά ποσοστά τους, έδειχναν να ξεπερνάνε τον πήχη του 45%.

Υψηλά ποσοστά διατηρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ φλέρταρε με διψήφιο νούμερο, η ΔΗΜΑΡ έμπαινε άνετα στη Βουλή, όπως και η Χρυσή Αυγή που έδειχνε ότι ενδεχομένως δεν θα μπει στο κοινοβούλιο τελευταία και καταϊδρωμένη.

Αν η δημοσκόπηση επιβεβαιωθεί, η ΝΔ δύσκολα θα επιμείνει στη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών- το ποσοστό της θα απέχει πολύ από την αυτοδυναμία. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, δύσκολα θα μπορεί να βάλει σκληρούς όρους για να συνεργαστεί. Και φυσικά, κανείς τους δεν έχει την πολυτέλεια να αδιαφορεί για τις θέσεις της Αριστεράς, οι οποίες αθροιζόμενες πιθανότατα θα ξεπερνούν το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις που ψήφισαν το Μνημόνιο, αν αθροιστούν σε αυτές η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Στέφανος Μάνος, θα είναι σε ποσοστά ισόπαλες με αυτές που κρατούν αντιμνημονιακή πολιτική. Τον ΛΑΟΣ δεν γνωρίζουμε που πρέπει να τον κατατάξουμε. Ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, αλλά όχι το δεύτερο.

Παρά το γεγονός της ισοπαλίας που περιγράψαμε, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι οι ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες με θυμό και διάθεση τιμωρίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο δικομματισμός στην αναμέτρηση του 2009 ξεπερνούσε το 77%. Και τώρα, οι bookies, αν χάσουν το στοίχημα του 45% θα το χάσουν οριακά.

Έστω και αν τον θυμό τον αντιπαλεύει ο φόβος για την πορεία της οικονομίας και της παραμονής στο ευρώ 
Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου