Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Επιστολή της ΠΦΠΟ προς το Δήμαρχο Χαλκηδόνος με θέμα Δημοτικό κυνοκομείο Κουφαλίων

Επιστολή της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και της Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία προς το Δήμαρχο Χαλκηδόνος με θέμα Δημοτικό κυνοκομείο Κουφαλίων

www.pansyn.org 
pfpomospondia@gmail.com

ΠΡΟΣ: κ. Δα'ι'κούδη Παναγιώτη 
Δήμαρχο Χαλκηδόνας
dimkouf@pel.forthnet.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ  
Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκηδόνας 
Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 
Κτηνιατρική Υπηρεσία

ΘΕΜΑ: Δημοτικό κυνοκομείο Κουφαλίων
κ. Δήμαρχε,

Τα σωματεία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (115 φιλοζωικοί σύλλογοι και σωματεία) και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας έχουμε λάβει καταγγελίες από φιλόζωους συμπολίτες σας και διαθέτουμε φωτογραφικό υλικό σε σχέση με τις τριτοκοσμικές και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ζώων που επικρατούν στο κατ΄ ευφημισμό Δημοτικό καταφύγιο - νοσηλευτήριο αδέσποτων ζώων που διατηρεί ο Δήμος σας από το 2011 σε δημοτικό οικόπεδο, στο δημοτικό διαμέρισμα Προχώματος, παραπλεύρως του ποταμού Αξιού, σε περιοχή μάλιστα χαρακτηρισμένη ως Natura. Όπως ενημερωθήκαμε, στο σημείο αυτό, όπου προϋπήρχε ένας παλιός τούβλινος τοίχος μήκους 40 μέτρων, περιφράχθηκε μία μικρή έκταση, στρώθηκε στο 1/3 του μήκους με τσιμέντο κακίστης ποιότητας, μπήκαν 4 χωρίσματα και πόρτες και μία σκεπή από σκέτη λαμαρίνα, χωρίς παροχή νερού, ρεύματος, ούτε αποχετευτικού συστήματος. Η προχειρότητα με την οποία στήθηκε και λειτούργησε ο συγκεκριμένος χώρος ανάγκασε κάποιους φιλόζωους πολίτες να κατεβάζουν για ένα χρονικό διάστημα οι ίδιοι, καθημερινά, μπετόνια με νερό για το πότισμα των ζώων, μέχρις ότου τοποθετήθηκε μία δανεική δεξαμενή, χωρητικότητας 1 τόνου, την οποία γεμίζουν εθελοντές πυροσβέστες με το πυροσβεστικό όχημα. Οι εθελοντές πυροσβέστες, επίσης είναι αυτοί που μαζί με άλλους εθελοντές φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου. Αν και το εν λόγω κυνοκομείο είναι δημοτικό, ο Δήμος, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες λειτουργίας του, αντίθετα όλα τα έξοδα σίτισης, περίθαλψης, στειρώσεων, εμβολιασμών, απαπαρασιτώσεων κλπ καλύπτονται με δυσκολία από τον τοπικό φιλοζωικό σύλλογο και από δωρεές φίλων του σωματείου. Επίσης ο Δήμος δεν έχει διαθέσει κανέναν υπάλληλο για την λειτουργία του χώρου με αποτέλεσμα να επαφίεται η όλη λειτουργία στον εθελοντισμό των φιλόζωων.

Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012, ο οποίος εξεδόθη σε αντικατάσταση του 3170/2003, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Η περισυλλογή γίνεται από κατάλληλα συνεργεία, στη συνέχεια τα ζώα οδηγούνται στα καταφύγια, όπου στειρώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά και στη συνέχεια επανεντάσσονται στον φυσικό τους χώρο, ενώ όσα χρειάζονται περίθαλψη παραμένουν στον χώρο μέχρι την αποθεραπεία τους. Σας υπενθυμίζουμε ότι η μη εφαρμογή από τον Δήμος σας προγράμματος στειρώσεων, οδηγεί στην αύξηση των αδέσποτων στην περιοχή σας σας, με όσες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις τα κυνοκομεία πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις για να λάβουν άδεια λειτουργίας από τις τοπικές Δ/σεις Κτηνιατρικής, όπως ύπαρξη υπεύθυνου κτηνίατρου, ιατρείο, χώρος προαυλισμού, αναρρωτήριο, κατάλληλα κλουβιά, διατήρηση βιβλίων με αρχείο εισερχομένων – εξερχομένων ζώων κλπ. προϋποθέσεις οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν τηρούνται στην περίπτωση του δικού σας κυνοκομείου. Αναρωτιόμαστε εάν και σε ποιο βαθμό εποπτεύει η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού το εν λόγω καταφύγιο, όπως έχει υποχρέωση εκ του νόμου να κάνει και εάν προέβη ποτέ σε κάποιον έλεγχο.

Σας ερωτούμε : Συμβαδίζουν οι ενέργειές σας με τους νόμους που η πολιτεία έχει θεσπίσει; Συμβαδίζουν με τους στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπιάς, ευαισθησίας και πολιτιστικής καλλιέργειας; Ποιο είναι το μήνυμα που δίνετε στους συνδημότες σας σχετικά με τη διαχείριση της πανίδας των πόλεων; Έχετε ορίσει την 5μελή επιτροπή παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων όπως ο Νόμος ορίζει (άρθρο 9 περ. 12) ; Έχετε ορίσει υπεύθυνο κτηνίατρο στο κυνοκομείο για τον έλεγχο της υγείας των ζώων που φιλοξενούνται σε αυτό ; Εφαρμόζει ο Δήμος σας πρόγραμμα για την στείρωση, τον αποπαρασιτισμό και τον εμβολιασμό των ζώων του καταφυγίου, αλλά και των αδέσποτων ζώων που ζουν στην επικράτεια του γενικότερα.
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει δώσει άδεια λειτουργίας στο Δημοτικό καταφύγιο, αν και εφόσον αυτό πληροί τους όρους του νόμου περί ενδιαιτημάτων ζώων ; Νομίμως λειτουργεί το κυνοκομείο σας σε χώρο χαρακτηρισμένο και προστατευόμενο από το δίκτυο Natura ; Επειδή οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο καταφύγιο του Δήμου σας είναι απαράδεκτες και ουδεμία μέριμνα λαμβάνεται για την ευζωία τους, όπως αυτή ορίζεται από τον νόμο.
Επειδή καμιά υγειονομική διάταξη δεν τηρείται σε σχέση με την λειτουργία του χώρου. Επειδή, πέραν των όποιων διοικητικών ευθυνών, ανακύπτουν και ποινικές ευθύνες σε βάρος του Δήμου που έχει την ευθύνη λειτουργίας του εν λόγω καταφυγίου - κυνοκομείου.
Επειδή είναι προφανές ότι η Διοίκηση του Δήμου και η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία αδιαφορούν παντελώς για την βελτίωση της ανεπίτρεπτης αυτής κατάστασης. Επειδή τα ζώα δεν είναι άψυχα αντικείμενα, είναι συναισθανόμενα όντα που χρήζουν στοργής και φροντίδας και όχι εγκληματικής εγκατάλειψης και αδιαφορίας, ειδικά από Δημόσιους φορείς που είναι εκ του νόμου υπεύθυνοι για την ευζωία τους.

Περιμένουμε την έγγραφη απάντηση σας σχετικά με τις ως άνω παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και διατηρούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας για περαιτέρω ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού κυνοκομείου και την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση που διαπιστωθεί συνέχιση της παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας.

Παρακαλούμε κύριε Δήμαρχε να επιληφθείτε του θέματος αυτού προσωπικώς, καθότι ο πολιτισμός μιας ευνομούμενης κοινωνίας περνά και από την διαχείριση της ζωής πλασμάτων, των οποίων εμείς οι άνθρωποι έχουμε την πλήρη ευθύνη. Παρακαλούμε επίσης όπως η επιστολή μας πρωτοκολληθεί και ενημερωθούμε για τον αριθμό πρωτοκόλλου.

 Με τιμή

   Για την

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

και την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Βάσω Τάκη

Δικηγόρος

Τηλ/Fax 2331026757 - Κιν. 6932726576

1 σχόλιο:

  1. μου κανει εντυπωση το οτι για μία ακομη φορα η ιδια ιστορια κανει τον κυκλο της στα ιδια μερη ισως και με παρομοιες συνθηκες,διαβαζοντας αυτην την επιστολη θυμηθηκα τα παιδικα μου χρονια τοτε που διαβαζα το βιβλιο της πηνελοπης.δ "ο μαγκας",ο οποιος μαγκας ηταν ενα τεριε που ζουσε στο καιρο με την οικογενεια βασιωτακη,η οποια οικογενεια βασιωτακη ειχε την τιμη να εχει δύο αγωνιστες του μακεδονικου αγωνα τον μητσο και τον περικλη ,οι οποιοι μητσος και περικλης ειχαν μαζι τους τον "μαγκα",.συμφωνα με το βιβλιο της πηνελοπης.δ "στα μυστικα του βαλτου"/οι συνθηκες που περιγραφετε παρομοιαζονται με το πατωμα "κουγκα",εδω φυσικα μιλαμε για τετραποδα τα οποια εχουν για καλυτερους φιλους τους τους ανθρωπους./αν ημουν μελος του δημοτικου συμβουλιου σιγουρα θα ψηφιζα υπερ του να υλοποιηθουν οι απαραιτητες και αναγκαιες εργασιες ετσι ωστε να ικανοποιηθουν και οι δύο πλευρες ,η μία αυτη της φιλοζωικης οργανωσης και η άλλη αυτη του δημοτικου συμβουλίου που σκοπο εχει την αρμονικη συνυπαρξη ολων μας οσων κατοικουμε στο δημοτικο μας διαμερισμα./ο οποιοσδηποτε νόμος προδικαζει,προτεινει και προειδεαζει ο,τι χρειαζετε για την υλοποιηση και σωστη αντιμετωπιση καθε σχετικου θεματος στο οποιο αναφερετε./ο καθενας ομως απο μονος του φερει και την αναλογη ευθυνη οχι για τα λογια και τις πραξεις τοσο πολυ, οσο για τον προσωπικο αγωνα που εχει αναλαβει ,αναλογα με τις προσδοκιες του ή και τις αναγκες του./καποιοι ισως να θελουν να βγαλουν καποια χρηματα η καποιοι ισως να θελουν να μην δωσουν καποια χρηματα,καποιοιισως να θελουν να δωσουν το καλο παραδειγμα και καποιοι ισως να μην θελουν να το δωσουν,καποιοι ομως ισως να μην θελουν να γινουν το καλο παραδειγμα επειδη καποιοι χρειαζονται καποιο καλο παραδειγμα, μονο και μονο, επειδη,οπως ειπαμε και παραπανω, ο καθε νόμος προδικαζει,προτεινει και προειδεαζει,,για την εφαρμογη του./ειναι κοινη υποθεση η οποιαδηποτε υποθεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή