Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Όλα έτοιμα για τις κάλπες στην Κεντρικη Μακεδονία

Στις κάλπες προσέρχονται την προσεχή Κυριακή 1.655.034 πολίτες σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι προετοιμασίες στις περιφέρειες και στα δημαρχεία της χώρας είναι πυρετώδεις, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Στη μάχη της έγκαιρης προετοιμασίας έχουν ριχτεί περίπου 1.000 υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης σχεδόν από την ημέρα της προκήρυξης των εθνικών εκλογών. «Οι εργασίες που απαιτούνται ώστε οι σχολικές αίθουσες να μετατραπούν σε πλήρως λειτουργικά εκλογικά τμήματα ούτε καν περνούν από το μυαλό όσων δεν ασχολούνται με την προετοιμασία των εκλογών», επισημαίνει η προϊσταμένη της διεύθυνσης Προμηθειών και Αποθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης Πηνελόπη Λοτσιοπούλου. Όπως σημειώνει ενδεικτικά, μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν συναρμολογηθεί οι 505 κάλπες και τα διπλάσια σε αριθμό παραβάν, τα οποία θα τοποθετηθούν στα εκλογικά τμήματα του κεντρικού δήμου. «Για να αντιληφθεί κανείς πόσο χρονοβόρες είναι αυτές οι διαδικασίες, αρκεί να σκεφθεί ότι για να στηθεί μία και μόνη κάλπη απαιτείται να συναρμολογηθούν 35 βίδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη όμως και για να μπορέσει ο ψηφοφόρος την ημέρα των εκλογών να σημειώσει τον σταυρό προτίμησης δίπλα από το όνομα του υποψηφίου που επιθυμεί, περισσότερα από χίλια στυλό θα πρέπει να υποστούν ειδική επεξεργασία. «Πακετάρουμε τα στυλό και τα στέλνουμε στο μηχανουργείο, ώστε να τρυπηθούν και να περάσουμε στη συνέχεια τον σπάγκο με τον οποίο τα στερεώνουμε μέσα στα παραβάν», επεσήμανε η κυρία Λοτσιοπούλου.  

Οι εκλογές σε αριθμούς 
 Σύμφωνα με στοιχεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο αριθμός των εκλογέων στην πρώτη περιφέρεια Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 509.913 και στη δεύτερη σε 279.902. Στην Α’ Θεσσαλονίκης πρόκειται να λειτουργήσουν 877 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 427 στον κεντρικό δήμο, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης συστάθηκαν 524 τμήματα.

Στην Ημαθία, στα 273 εκλογικά τμήματα που έχουν συσταθεί καλούνται να ψηφίσουν 136.872 πολίτες. Στο Κιλκίς οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ανέρχονται σε 106.861 και ο αριθμός των τμημάτων σε 226. Όσον αφορά την Πέλλα, έχουν εγγραφεί 149.294 εκλογείς και έχουν συσταθεί 311 εκλογικά τμήματα. Στην Πιερία θα λειτουργήσουν 252 εκλογικά τμήματα, όπου καλούνται να ψηφίσουν 131.043 άτομα. Στις Σέρρες οι εκλογείς ανέρχονται σε 237.526 και στη Χαλκιδική σε 103.623. Αντίστοιχα τα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι 471 στις Σέρρες και 206 στη Χαλκιδική.

Στον «Ευκλείδη» οι ετεροδημότες 
Οι 11.016 πολίτες που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών στη Θεσσαλονίκη θα ψηφίσουν στα συνολικά 42 εκλογικά τμήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν στο κτίριο του «Ευκλείδη». Οι ετεροδημότες ασφαλώς δεν θα ψηφίσουν τους υποψηφίους της Θεσσαλονίκης, αλλά αυτούς της εκλογικής περιφέρειας στην οποία διατηρούν τη βασική εγγραφή τους.

Όσοι πάλι δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, θα πρέπει να μετακινηθούν στον δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. «Για τη διευκόλυνση των πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος είθισται να δίδεται μια έκπτωση της τάξης του περίπου 25% στα εισιτήρια των λεωφορείων, των τρένων και των πλοίων από την προηγούμενη έως και την επόμενη ημέρα των εκλογών, αλλά ακόμη αναμένουμε τη σχετική εγκύκλιο», επεσήμανε ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Βόρειας Ελλάδας Χρήστος Λιούπας.

Δωρεάν εισιτήρια για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων τους συνήθιζαν να διασφαλίζουν και τα κομματικά επιτελεία. Στον καιρό της κρίσης όμως το ΠΑΣΟΚ προσφέρει αυτή τη δυνατότητα μέσω της Ιπποκράτους στην Αθήνα αποκλειστικά για όσους επιθυμούν να μετακινηθούν προς τις οκτώ μονοεδρικές περιφέρειες. Η Νέα Δημοκρατία λειτουργεί γραφείο για τη διευκόλυνση όσων θέλουν να μετακινηθούν ενόψει εκλογών και στη Θεσσαλονίκη, στη Μητροπολίτου Ιωσήφ. Φέτος ωστόσο κόπηκαν τα δωρεάν αεροπορικά, αλλά ακόμη και τα εισιτήρια με τρένα, ενώ οι μετακινήσεις για τους οπαδούς του κόμματος γίνονται αποκλειστικά με λεωφορεία και πλοία.
Πηγή:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου