Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Όλο και πιο κοντά ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι με βάση το σχεδιασμό Βορίδη

 Οι πληροφορίες θέλουν τη Βάθη να έχει γίνει υποδοχέας σχετικού αιτήματος από πολλούς παράγοντες του κλάδου βάμβακος, όσο παράλληλα ο υπουργός Μάκης Βορίδης, παραδέχεται μεταξύ άλλων σε επίσημες τοποθετήσεις του ότι έπεται νέος κύκλος ενισχύσεων λέγοντας ότι «θα συνεχίσει να ενισχύει με ιδιαιτέρως σημαντικά ποσά το εισόδημα των αγροτών». 

Μέσα από αυτό το παράθυρο έκτακτων κρατικών ενισχύσεων που αναμένεται να ανοίξει προσεχώς το υπουργείο, έρχεται να περάσει η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι.

Την εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχουν λάβει υπ όψιν τους και οι εκκοκκιστές, με μεγάλο εκκοκκιστήριο να προβαίνει σε μείωση της προσφοράς που είχε δώσει για παραδοτέο σύσπορο, ενδεχομένως ποντάροντας σε εξισορρόπηση της «χασούρας» του παραγωγού με μια έκτακτη ενίσχυση στο βαμβάκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, µεγάλο εκκοκκιστήριο χαµηλώνει την προσφορά του σε µια προσπάθεια να πιέσει σε φιξαρίσµατα εγκαίρως, προτού τα ταµπλό καταγράψουν νέα κέρδη.

Από τα 42 λεπτά που πλήρωνε για παραδόσεις στην αυλή του εκκοκκιστηρίου µέχρι πρόσφατα, γνωστός εκκοκκιστής επιχειρεί ντρίπλα, κατεβάζοντας την τιµή στα 40 λεπτά. Όπως αναφέρουν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς, η τακτική αυτή προσβλέπει στο να σπεύσουν οι παραγωγοί να κλείσουν τις ποσότητές τους φοβούµενοι για περαιτέρω µείωση, προκειµένου να αποφύγει το εκκοκκιστήριο να πληρώσει υψηλότερες τιµές στη συνέχεια, σε περίπτωση που η διεθνής τιµή βάµβακος συνεχίσει την ανοδική πορεία του.

Πάνω στα κλεισίµατα πετυχαίνει τους Έλληνες καλλιεργητές βάµβακος, η ανάκαµψη των διεθνών χρηµαταγορών βαµβακιού, µε το ταµπλό του χρηµατιστηρίου της Νέας Υόρκης να βρίσκεται περί τα 73 µε 74 σεντς στα ενεργά συµβόλαια Μαρτίου ‘21. Η εξέλιξη αυτή θα επέτρεπε τιµή σύσπορου µε µια µέση απόδοση στο 34%, κοντά στα 46 λεπτά. Ωστόσο η οικονομική συγκυρία και η έλλειψη ρευστότητας που φαίνεται ότι έχουν πολλά εκκοκκιστήρια εξαιτίας της δυστοκίας των προηγούμενων μηνών, δείχνει πως η εγχώρια αγορά δύσκολα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα δεδομένα που διαμορφώνουν οι σαφώς καλύτερα χρηματοδοτούμενες διεθνείς αγορές. Σε αυτήν την πραγματικότητα, η ενίσχυση του βαμβακιού αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί ομαλά η καλλιέργειά του την επόμενη χρονιά, χωρίς σημαντικές στρεμματικές απώλειες, που μάλιστα ήδη έχουν καταγραφεί, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που στράφηκαν στο σκληρό σιτάρι.

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου