Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

“ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ”: Οι πρώτες συσκευές παρακολούθησης και τηλεειδοποίησης τοποθετήθηκαν σε άτομα τρίτης ηλικίας που διαμένουν στο δήμο Χαλκηδόνος

“ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ” είναι το σύνθημα του προγράμματος “Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης των Ηλικιωμένων” της ΠΚΜ που συμμετέχει ο Δήμος Χαλκηδόνος και το οποίο τέθηκε από χθες σε εφαρμογή. 

Οι πρώτες συσκευές παρακολούθησης και τηλεειδοποίησης τοποθετήθηκαν ήδη σε άτομα τρίτης ηλικίας που διαμένουν στο δήμο Χαλκηδόνος παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πρόνοιας, Μενέλαο Κορδονούρη. Όπως τόνισε ο κ. Κορδονούρης “οι ηλικιωμένοι θα φορούν σε 24ωρη βάση τη συσκευή παρακολούθησης και τηλεειδοποίησης στον καρπό του χεριού τους. Η εν λόγω συσκευή, η οποία λειτουργεί και ως GPS, διαθέτει στο κέντρο της ένα κουμπί το οποίο σε περίπτωση ανάγκης ο ηλικιωμένος το πατά και αυτόματα ενημερώνεται το Κέντρο 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης. Στη συνέχεια το Κέντρο καλεί τον πλησιέστερο συγγενή ή σε περίπτωση που δεν μπορεί να τον εντοπίσει ενημερώνεται το ΕΚΑΒ ή η αστυνομία”.

Σύμφωνα με τον κ. Κορδονούρη, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που υιοθέτησε ο Δήμος Χαλκηδόνος και το οποίο παρέχει ασφάλεια στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αφού όσοι κάνουν χρήση της συσκευής γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή, εφόσον το έχουν ανάγκη, κάποιος θα ειδοποιηθεί και θα βρεθεί δίπλα τους για να τους παράσχει βοήθεια κι έτσι μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την 24ωρη λειτουργία εντός κέντρου στελεχωμένου με εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Το κέντρο αυτό παρέχει συνεχή παρακολούθηση και τηλεφωνική υποστήριξη των ωφελούμενων , με άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ηλικιωμένου, για την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες τους, καθώς επίσης και τη συνεχή κατ’ οίκον παρακολούθηση και τηλεειδοποίηση των ηλικιωμένων μέσω των ειδικών συσκευών χειρός, ώστε αφενός να ανιχνεύονται άμεσα τυχόν πτώσεις του ηλικιωμένου ή ανεπιθύμητη απομάκρυνση από την εστία του (σε περιπτώσεις απώλειας μνήμης), αλλά και να έχει τη δυνατότητα να ειδοποιήσει ο ίδιος με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού (κουμπί πανικού) το κέντρο 24ωρης παρακολούθησης για να αποστολή βοήθειας.

Ωφελούμενοι και αιτήσεις 

Οι ωφελούμενοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, έχουν προβλήματα υγείας (χρόνια πάσχοντες από κατάθλιψη, αστάθεια, κινητικά προβλήματα, διαβήτη, Alzheimer, καρδιολογικά προβλήματα, αναπνευστικά, κ.ά.), ζουν μόνοι τους ή δεν μπορούν να υποστηριχθούν επαρκώς από το άτομο που διαμένει μαζί τους και έχουν χαμηλό εισόδημα. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία (3) χρόνια και οι ωφελούμενοι δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση, καθώς οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα “ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ” μέσω της σελίδας στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://pkm.clickzois.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου