Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Χαλκηδόνας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με αίσθημα ευθύνης ψηφίζει αρνητικά και στις δύο προτάσεις τεχνικού προγράμματος του δήμου Χαλκηδόνος για το 2021 που κατατέθηκαν από την διοίκηση και από την αντιπολίτευση. 

Η στάση μας αυτή καθορίζεται από τους παρακάτω παράγοντες:

1. Εξ αρχής είμασταν αντίθετοι με τα ασφυκτικά πλαίσια, οικονομικά και διοικητικά, που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση στην κατάρτιση των τεχνικών προγραμμάτων των δήμων.

Οικονομικά γιατί το ποσόν που διατίθεται έχει μειωθεί πάρα πολύ, εντάσσεται μέσα στον προϋπολογισμό που πρέπει να είναι ισοσκελισμένος και οποιαδήποτε πρόταση για κάποιο πρόσθετο έργο πρέπει να γίνεται συνολικός ανασχηματισμός όλου του τεχνικού προγράμματος και με τη σύμφωνη γνώμη της οικονομικής υπηρεσίας.

Διοικητικά γιατί ενώ το ποσό που διατίθεται κάθε χρόνο είναι μικρό, εν τούτοις όπως αναφέρεται και στις δύο εισηγήσεις των προγραμμάτων που κατατέθηκαν ένα μικρό μέρος του τεχνικού προγράμματος εκτελείται και τα χρήματα μεταφέρονται σαν πλεόνασμα στον επόμενο προϋπολογισμό. Έτσι ενώ η προηγούμενη διοίκηση το 2015 είχε αναλάβει χρεωμένο το δήμο στις εκλογές του 2019 δήλωνε με περηφάνια ότι δημιούργησε πλεόνασμα 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, και ο νέος δήμαρχος που δήλωνε ότι όλο το πλεόνασμα θα το έκανε έργα, σε λιγότερο από ένα χρόνο θητείας του το πήγε στα 10 εκατομμύρια. Η διαφορά τους είναι πως αυτός δεν καμαρώνει γι΄ αυτό.

Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας και των υπολοίπων υπηρεσιών του δήμου ενώ αυτές καλούνται να εργαστούν μέσα σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.

2. Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για την υποβάθμιση των λειτουργιών του δημοτικού συμβουλίου τόσο για την μεταφορά αρμοδιοτήτων του και την λήψη αποφάσεων από επιτροπές στις οποίες εξ ορισμού την πλειοψηφία έχει ο δήμαρχος, όσο και τα σοβαρά θέματα να συζητιόνται μόνο με τους αρχηγούς των παρατάξεων.

Έτσι στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο παρ΄όλο που ο δήμαρχος γνώριζε ότι η επόμενη συνεδρίαση θα γινόταν δια περιφοράς, απέσυραν από την αρχή το θέμα από την συζήτηση, αρνούμενοι αυτό να συζητηθεί έστω και χωρίς να πάρουμε απόφαση. Και όμως ήταν ευκαιρία για μια καλή ενημέρωση από τoυς εισηγητές των δύο προτάσεων…

3. Δεν ψηφίζουμε επίσης και την εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης που κινείται στην ίδια πολιτική με την διοίκηση και δεν στήριξε με επιχειρήματα τις όποιες αλλαγές έκανε πανω στην πρόταση της διοίκησης.

Για όλα αυτά ψηφίζουμε:

Στο 1ο ΘΕΜΑ ΟΧΙ στις δυο προτάσεις.
Στο 2ο και 3ο ΘΕΜΑ ΝΑΙ

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Μαρκίδης Παναγιώτης και Σιδηρόπουλος Σάββας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου