Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις επερχόμενες εκλογές

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανακοίνωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η νέα Βουλή θα συγκροτηθεί σε Σώμα την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου.

Μια ημέρα μετά, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου και οι αντιπρόεδροι και τα κόμματα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους ως προς το πρόσωπο που επιθυμούν να αντικαταστήσει τον Κάρολο Παπούλια.

Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος, πρέπει στη συνέχεια να περάσουν πέντε 24ωρα μέχρι να διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και στην ψηφοφορία αυτή απαιτούνται 180 ψήφοι. Στην περίπτωση που αυτό δεν θα καταστεί δυνατό, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, ήτοι 151 ψήφοι.

Αν και τότε δεν βγει λευκός καπνός η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες. Στην περίπτωση αυτή, Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία που δεν μπορεί να είναι όμως μικρότερη των 120 βουλευτών.
Πηγή: thestival.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου