Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Kατακόρυφη αύξηση ρύπων λόγω καυσόξυλων στη Θεσσαλονίκη

Η στροφή σε παραδοσιακές μορφές θέρμανσης, όπως είναι τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, μπορεί να ευνοείται λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται σε περισσότερα νοικοκυριά, ωστόσο κρύβει κινδύνους, αφού η καύση κακής ποιότητας ξύλου αυξάνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Αυτό τουλάχιστον παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα καυσόξυλα σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη, με ψηλά κτίρια και στενούς δρόμους, κρίνονται απαγορευτικά ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν εμφανίζεται το φαινόμενο των θερμοκρασιακών αναστροφών και με συνθήκες άπνοιας οι ρύποι εγκλωβίζονται στα ζεστά στρώματα. Το φαινόμενο ατονεί με το ψύχος.

"Από την καύση ξύλων σε σύγκριση με το πετρέλαιο εκλύονται 30 φορές περισσότερα μικροσωματίδια. Το κακό είναι ότι εκπέμπεται βενζοπυλαίνιο, το οποίο είναι ένας πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας με αρνητικές συνέπειες για την υγεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο μηχανολόγος-μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα αέριας ρύπανσης, Χρίστος Βλαχοκώστας.

Και πρόσθεσε: "Παρατηρείται ελάττωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και μάλιστα σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, όπως στη Θέρμη και την Καλαμαριά, όπου είχαμε καθαρό αέρα. Αυτό οφείλεται στην καύση ξύλων, που μπορεί να μην προέρχονται από ξυλέμπορους αλλά από λαθροϋλοτομία. Μπορεί κάποιοι να καίνε ό,τι βρούνε, παλέτες, νοβοπάν, βαμμένα ξύλα που έχουν χημικά. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα, τι καίνε και σε ποιο βαθμό".

Στο ίδιο μήκος κύματος τα λόγια του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος στο δήμο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα: "Θεωρούμε ότι η καύση ξύλων συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο της ρύπανσης, διότι δεν έχουμε άλλους λόγους. Αυτό πιστοποιείται και από το γεγονός ότι καταγράφουμε αυξημένους αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Η κίνηση των αυτοκινήτων είναι μειωμένη, πολλά νοικοκυριά κάνουν χρήση φυσικού αερίου και είχε αρχίσει να παρατηρείται μείωση των τιμών ρύπανσης. Από πέρυσι που αυξήθηκε η χρήση ξύλου για θέρμανση εντάθηκε το φαινόμενο".
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου