Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Να σταματήσει τώρα το κάψιμο των καλαμιών ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Η Περιφέρεια και η Πυροσβεστική να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Για άλλη μια φορά οι αγροτικές περιοχές του Νομού θυμίζουν τοπίο στην ομίχλη.

Εκτεταμένη είναι η καύση αγροτικών υπολειμμάτων και καλαμιών και οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν αναρμόδιες στις συνεχείς εκκλήσεις των κατοίκων για βοήθεια.

Κι όλα αυτά γίνονται ενώ βρίσκεται σε ισχύ η Εγκύκλιος Πολλαπλής Συμμόρφωσης του 2012 (αρ. πρωτ. 80165/20-07-2012) που απευθύνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις δηλώνοντας ρητά ότι απαγορεύεται η καύση τους.

Απαγορεύεται τελείως σε περιοχές Natura.

Εκτός αυτών των περιοχών επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άδεια από την οικεία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Δόθηκαν σχετικές άδειες από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και αν ναι για πόσα στρέμματα και ποια είναι η εξαιρετική περίπτωση που επικαλούνται;

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τον σχετικό έλεγχο και που μπορούν να απευθύνονται οι κάτοικοι όταν διαπιστώνουν καύση καλαμιάς;

Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της καύσης των αγροτικών υπολειμμάτων, το οποίο προκαλεί προβλήματα υγείας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιπλέον είναι αντίθετο με την ορθή γεωργική πρακτική και την οικολογία του αγρού που σύμφωνα με την παραπάνω οδηγία ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, θα πρέπει να επιλέγεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές.

  • ενσωμάτωση στο έδαφος.
  • βόσκηση της καλαμιάς.
  • κοπή και κάλυψη του εδάφους με τα υπολείμματα (mulching) και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος την επόμενη άνοιξη.
  • διατήρηση της καλαμιάς στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωση της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Πηγή: eco-solidarity.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου