Αποτυχημένο χαρακτηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2012 καθώς, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γιουφτσίδης σε σχετική σύσκεψη, από τύχη δεν υπήρξαν θύματα στην περιοχή από τον ιό του δυτικού Νείλου.
Ο κ. Γιουφτσίδης απέδωσε την αποτυχία του προγράμματος στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έπρεπε να περιμένουν την έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία για τους αεροψεκασμούς και υπογράμμισε την ανάγκη, για να πετύχει ένα πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, να μπορούν οι Περιφέρειες να υλοποιούν σε συνδυασμό προνυμφοκτονίες από εδάφους και ακμαιοκτονίες από αέρος.
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαλείου αξιολόγησης της Περιφέρειας για την παρακολούθηση των ακμαίων κουνουπιών με παγίδες, το πρόγραμμα φέτος δεν πήγε καλά. Ήμασταν φέτος φουλ στο κουνούπι» σημείωσε ο επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας στα θέματα των κουνουπιών, γεωπόνος Λάζαρος Παρασκευαϊδης. Παράλληλα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Σοφοκλής Κουρτίδης, υπογράμμισε: «το πρόγραμμα είναι σε ανώτατο βαθμό αποτυχημένο. Ο ιός υπάρχει στην περιοχή μας όπως φάνηκε από το σύστημα παρακολούθησης. Είναι θέμα τύχης το ότι δεν είχαμε κανένα θάνατο παρόλο που σημειώθηκαν 15 κρούσματα. Δυστυχώς η πρακτική του αρμόδιου υπουργείου είναι να επιτρέπει τις ακμαιοκτονίες από αέρος μόνο σε περίπτωση θανάτου».
Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Γιουφτσίδης ανέφερε ότι ξοδεύτηκαν χρήματα για την καταπολέμηση των κουνουπιών χωρίς αποτέλεσμα και πρόσθεσε: «πετάξαμε 4 εκατομμύρια ευρώ στον αέρα. Εφόσον γίνει αυτό και την επόμενη χρονιά, θα παραιτηθώ».
Μετά τις παραπάνω επισημάνσεις, στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την καταπολέμηση των κουνουπιών κατά το 2013, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ένα ενιαίο πρόγραμμα για όλες τις περιφερειακές ενότητες και όχι για κάθε μία ξεχωριστά ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να γίνει η προετοιμασία εγκαίρως ώστε να μην ξεκινήσουν πάλι οι ψεκασμοί τον Μάιο αλλά να υπάρξει ετοιμότητα από τα τέλη Φεβρουαρίου. Επιπλέον ο κ. Κουρτίδης πρότεινε να αλλάξουν ριζικά οι πρακτικές και η μεθοδολογία του προγράμματος μετά από επιστημονικό διάλογο που θα συνεκτιμήσει τα σύγχρονα δεδομένα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς στην Αθήνα.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου