Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Χαμηλοί ρυθμοί απορρόφησης των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Χαμηλοί ρυθμοί απορρόφησης των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του 2012 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν διαπιστωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για την περαιτέρω μείωση των πόρων του αντίστοιχου προγράμματος για το 2013.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το ύψος του προγράμματος για όλη την Κεντρική Μακεδονία ήταν για το 2012, 21.295.682 ευρώ και μέχρι στιγμής απορροφήθηκαν μόλις 10 εκατομμύρια ευρώ, στην πλειοψηφία τους για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια για το θέμα, ενώ το κόστος για τη συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου και τον αποχιονισμό σε όλες τις περιφερειακές ενότητες ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ, οι διαθέσιμες πιστώσεις διαμορφώθηκαν σε 2 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι τώρα απορροφήθηκαν μόλις 66.000 ευρώ για ένα μόνο έργο στη Χαλκιδική.

«Τα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι δύο: το χαμηλό ποσοστό απορροφήσεων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα λάθη στις εισηγήσεις των τεχνικών υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων προς την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, που έχουν αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα» τόνισε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Απόστολος Γιάντσης.

Με αφορμή, μάλιστα, την επικοινωνία που είχε την περασμένη Παρασκευή με αρμόδιους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων οι οποίοι επέστρεψαν το σχετικό πρόγραμμα στην Περιφέρεια, κάλεσε τις υπηρεσίες να καταρτίσουν καταλόγους με τα έργα που προωθούν και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και να τους επικαιροποιούν κάθε μήνα. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη επαναδιάταξης των έργων ώστε να διατεθούν κονδύλια από έργα που δεν υλοποιούνται σε έργα που είναι απαραίτητα και μπορούν να προχωρήσουν. Με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί η απορρόφηση περισσότερων κονδυλίων.

Επιπλέον η διοίκηση της Περιφέρειας ζήτησε από τις τεχνικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων να ορίσουν κάποια συγκεκριμένα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν με μικρές χρηματοδοτήσεις όπως οι διαγραμμίσεις, οι ασφαλτοστρώσεις και οι παρεμβάσεις φωτισμού.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου