Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΣΕΓΕΣ: O ελληνικός λαός δεν θα πεινάσει σε περίπτωση πτώχευσης

 Την εκτίμηση ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πεινάσει σε περίπτωση πτώχευσης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, καθώς το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε μία σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το 2010 ανέρχεται στο 94% κατά μέσο όρο.

Η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ για την αυτάρκεια των ελληνικών προϊόντων παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 24η Agrotica.
«Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας και κατέληξε: «Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα».
Αυτάρκεια αγροτικών - διατροφικών προϊόντων (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)











Προϊόντα

Παραγωγή

Εισαγωγές

Εξαγωγές

Κατανάλωση

Αυτάρκεια
(%)



(1)

(2)

(3)

(4=1+2-3)*

(5=1:4*100)

1

Ελιές
βρώσιμες

107

4,94

94,56

17,38

615,48

2

Σταφύλια
επιτραπέζια

121

6,18

89,64

37,54

322,32

3

Ακτινίδια

117

4,05

72,81

48,24

242,54

4

Σταφίδα

43

2,18

24,67

20,51

209,65

5

Ρύζι

240

23,33

123,20

140,13

171,27

6

Πορτοκάλια

900

7,4

369,65

537,75

167,36

7

Καρπούζια

510

3,02

176,96

336,06

151,76

8

Ελαιόλαδο

225

4,33

80,85

148,48

151,54

9

Σιτάρι
σκληρό

1.278

83,9

508,97

852,93

149,84

10

Φέτα

102,09

0,40

32,96

69,53

146,84

11

Βερίκοκα

77

0,34

16,87

60,47

127,34

12

Αγγούρια

120

1,04

24,40

96,64

124,17

13

Ροδάκινα

610

3,67

110,58

503,09

121,25

14

Τομάτες
βιομηχανίας

700

21,62

101,64

619,98

112,91

15

Μήλα

240

18,2

42,62

215,58

111,33

16

Κρασί

310

12,05

35,34

286,71

108,12

17

Γιαούρτι

95,22

19,99

26,01

89,20

106,75

18

Πεπόνια

120

1,33

1,98

119,35

100,54

19

Τομάτες
νωπές

700

17,01

7,31

709,70

98,63

20

Γάλα
αιγοπρόβειο

703

15,02

2,50

715,52

98,25

21

Κρέας
αιγοπρόβειο

102

8,79

1,93

108,86

93,70

22

Μέλι

13

1,95

0,87

14,08

92,33

23

Αυγά

109

10,62

0,12

119,50

91,21

24

Βρώμη

158

17,55

0,08

175,47

90,04

25

Γραβιέρα
- Κασέρι

6,42

1,82

1,04

7,20

89,19

26

Πατάτες

800

132,64

24,35

908,29

88,08

27

Αχλάδια

68

17,14

7,72

77,42

87,83

28

Κρέας
πουλερικών

188

54,26

15,09

227,17

82,76

29

Αραβόσιτος

1.542

363,88

18,42

1.887,46

81,70

30

Λεμόνια

45

31,66

4,96

71,70

62,76

31

Γάλα
αγελαδινό

674

431,00

1,00

1.104,00

61,05

32

Ρεβύθια

4,94

4,54

0,09

9,39

52,57

33

Κριθάρι

237

228,26

0,66

464,60

51,01

34

Ζάχαρη

155,27

303,45

137,12

321,60

48,28

35

Κεφαλοτύρι

3,42

3,90

0,23

7,09

48,22

36

Φακές

7,45

10,87

0,29

18,03

41,32

37

Χοιρινό
κρέας

111,25

189,61

10,49

290,37

38,31

38

Φασόλια

12,34

23,82

0,70

35,46

34,79

39

Σιτάρι
μαλακό

351

751,41

3,40

1.099,01

31,94

40

Κρέας
βόειο

21

139,58

2,24

158,34

13,26



Σύνολο

11.927,40

2.976,75

2.174,32

12.729,82

93,69%



*Αφορά στη φαινόμενη κατανάλωση











Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ.  και ΕΛΓΟ

       Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου