Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ Έδωσαν στο μιλητό την αποκομιδή σε εργολάβο

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονία στις 06/12/2012 
Του Νίκου Ηλιάδη

Σε ιδιώτη εργολάβο έχει παραχωρήσει εδώ και περίπου ένα εξάμηνο την αποκομιδή των απορριμμάτων του ο δήμος Χαλκηδόνας.  

Μόνον που η ανάθεση του έργου βρίσκεται στον αέρα, αφού ουσιαστικά έγινε στο μιλητό, καθώς δήμος και ιδιώτης δεν έχουν συνάψει ούτε την τυπική σύμβαση παραχώρησης. Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει τον εργολάβο να εκδίδει τιμολόγια ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία όμως παραμένουν σε εκκρεμότητα, αφού ελλείψει σύμβασης είναι αδύνατη η εξόφλησή τους. Στο μεταξύ δύο απόπειρες διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού εγκαταλείφθηκαν στην πορεία, με το δήμο να προκρίνει σιωπηρά τη λύση της απευθείας ανάθεσης στον εν λόγω εργολάβο, διαδικασία που δεν ετέθη καν προς έγκριση στο ελεγκτικό συνέδριο. Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου προ ημερών στο δημοτικό συμβούλιο, με τη διοίκηση να αποφασίζει να προκηρύξει ξανά διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος όμως δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

Διαδικασία στον αέρα 
Με το αιτιολογικό ότι ο δήμος δεν διέθετε ικανό αριθμό εργαζομένων και απορριμματοφόρα για την αποκομιδή των απορριμμάτων στα δημοτικά διαμερίσματα Αγίου Αθανασίου και Κουφαλίων, στις 10 Αυγούστου 2011 η οικονομική επιτροπή του δήμου Χαλκηδόνας αποφάσισε να διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό με αυτό το αντικείμενο. Το παράδοξο είναι ότι ο διαγωνισμός θα αφορούσε την αποκομιδή των απορριμμάτων για το διάστημα από 15 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου, αλλά η κατάθεση των προσφορών θα γινόταν στις 4 Οκτωβρίου. Έτσι, μιας και δεν υπήρχε χρόνος, αφού η διαδικασία άρχισε με σημαντική καθυστέρηση, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η απευθείας ανάθεση του έργου σε ιδιώτη για το διάστημα έως τις 15 Οκτωβρίου. Όμως την απόφαση αυτή της οικονομικής επιτροπής ο δήμος δεν την απέστειλε, ως όφειλε, για έλεγχο στο ελεγκτικό συνέδριο, με αποτέλεσμα να μην έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση παραχώρησης και το έργο να εκτελείται, χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες νομιμότητας. 

Στο μιλητό 
Στην πορεία ο διεθνής διαγωνισμός ναυάγησε λόγω ενστάσεων, με αποτέλεσμα ο δήμος να προχωρήσει σε σιωπηρή παράταση παραχώρησης του έργου στον ίδιο εργολάβο και για το διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους. Μία παραχώρηση που έγινε στο μιλητό, χωρίς να υπάρχει καμία απόφαση αρμοδίου οργάνου. Μία δεύτερη απόπειρα διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου της αποκομιδής για το έτος 2012 εγκαταλείφθηκε κι αυτή στην πορεία. Προς το τέλος του 2011 η διοίκηση του δήμου ζήτησε και έλαβε την άδεια της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, για να προχωρήσει στην εκμίσθωση απορριμματοφόρων από ιδιώτη. Όμως και αυτή η απόφαση δεν υλοποιήθηκε, καθώς το σχετικό κονδύλι δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του δήμου. Κατόπιν όλων αυτών συνεχίζεται η σιωπηρή και εξωσυμβατική παραχώρηση του έργου στον ιδιώτη, ο οποίος κοστολογεί, εκδίδει τιμολόγια και τα αποστέλλει στο δήμο, χωρίς εκείνος να μπορεί ούτε να τα ελέγξει, αλλά ούτε και να τα εξοφλήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εργολάβος έχει εκδώσει έως τώρα τιμολόγια ύψους περίπου 500.000 ευρώ, με το μηνιαίο κόστος της αποκομιδής να ανέρχεται περίπου στα 80.000 ευρώ. Ωστόσο τα ποσά αυτά δεν μπορούν να καταβληθούν, καθώς δεν έχει υπογραφεί σύμβαση και πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η υπόθεση αυτή θα καταλήξει στα δικαστήρια.  

Τι λέει ο δήμος
Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βλαδίμηρος Μωϋσίδης, «εμείς διαθέτουμε μόνο δύο απορριμματοφόρα, τέσσερις εργάτες και τρεις οδηγούς. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να κάνουμε την αποκομιδή. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να κάνουμε διεθνή διαγωνισμό. Έως τότε μαζεύει τα σκουπίδια εργολάβος». Όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας για την παραχώρηση του έργου σε ιδιώτη, ο κ. Μωϋσίδης λέει ότι «γι’ αυτά αρμόδιες είναι οι οικονομικές υπηρεσίες». Ο ιδιώτης διαθέτει τέσσερα απορριμματοφόρα με το απαιτούμενο προσωπικό, ενώ άλλα δύο διαθέτει ο δήμος. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μάλιστα ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Χαλκηδόνας κατήγγειλε ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα τα οχήματα του δήμου, αντί να πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ, άδειαζαν τα σκουπίδια στην παλιά χωματερή. 
Πηγή: http://www.makthes.gr/news/reportage/83380/

4 σχόλια:

  1. Καυστικός Σχολιαστής8 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:54 π.μ.

    Ο λόγος τους ... "Συμβόλαιο" (σαν την μεταξύ τους συμφωνία Μπίκος-Δαϊκούδης) Αυτοί εκτός από ανίκανοι, είναι και Επικίνδυνοι !!! Μιράζουν συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην πλάτη των Δημοτών χωρίς διαγωνισμό !!! Χωρίς διαφανείς διαδικασίες !!!
    ΝΤΡΟΠΗ !!! Οι ημέτεροι ξαναχτυπούν !!!
    Είναι ανάμεσά μας και πολύ επικίνδυνοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H ιδιωτική εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.Β.Ε ασχολείται με την αποκομιδή των σκουπιδιών στους δήμους, Χαλκηδόνα, Κουφάλια, και περιχώρων,του νομού Θεσσαλονίκης.
    Το περίεργο είναι πως με τόσες καταγγελίες που έχει φάει για πάρα πολλές παράβασής όπως π,χ, από το υγειονομικό από την
    επιθεώρηση εργασίας από την τροχαία κ.α πως επιτρέπουν και δεν τους έχουν πάρη ακόμη την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
    Οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι έξι και επτά μήνες, και όποιος τόλμησε να ζητήσει τα δεδουλευμένα τον απολύουν χωρίς να τον δώσουν μια.
    Έτσι μπαίνουν στην διαδικασία στο να πάρουν τα χρήματα τους με την νόμιμη οδό, αν τα πάρουν φυσικά, γιατί αφαιρούνται με πονηρό τρόπο υπερωρίες, άδειες, κ.τ.λ.
    Τα οχήματα τους κυκλοφορούν πολλά από αυτά με σοβαρές βλάβες χωρίς κτεο,ασφάλεια,βιβλία δρομολογίων,ταχογράφοι,βέβαια οι οδηγοί εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες με τον φόβο της απόλυσις.
    Ξεφορτώνουν τα σκουπίδια στον προαύλιο χώρο, που τα φέρνουν από τα μέρη που κάνουν την αποκομιδή, και τα μεταφορτώνουν σε άλλα φορτηγά.
    Τα σκουπίδια παραμένουν ώρες εκτεθειμένα την μέρα, ακόμη και τα βράδια,με αποτέλεσμα να γεμίσει ο τόπος ποντίκια,δυσωδία, μικρόβια,και όλα τα επακόλουθα.
    Και όλα αυτά δίπλα σε κατοικημένες περιοχές.Στην προέκταση Παπάγου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
    Μάλιστα διέρρευσε ότι το έργο το πήρε παράνομα. .Απασχολεί αλλοδαπούς πολύ είναι παράνομη και χειρίζονται μηχανήματα μέσα στην μάντρα του,χωρείς τις προβλεπόμενες άδειες.
    Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να επέμβει άμεσα εισαγγελέας.
    Μπροστά στο κέρδος του χρήματος δεν υπολογίζουν τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή