Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

TOSOH Αβάσιμοι οι φόβοι μέρους της τοπικής κοινωνίας

Σε απάντηση ρεπορτάζ της «Μ» (26/7/2012) λάβαμε από την TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι αβάσιμοι οι φόβοι που έχουν εκφραστεί από μερίδα της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με την απόθεση παραπροϊόντος της παραγωγικής της διαδικασίας σε παλιό λατομείο στο Λιτόχωρο.

Η εταιρεία, που παράγει το πρωτογενές υλικό που χρησιμοποιείται για την κάθοδο ξηρών στοιχείων (αλκαλικών μπαταριών), υποστηρίζει ότι το παραπροϊόν της:
α) Δεν είναι πλούσιο σε βαρέα μέταλλα, αντιθέτως η περιεκτικότητα είναι πολύ χαμηλότερη από οποιοδήποτε όριο για να χαρακτηριστεί επικίνδυνο. Το πιστοποίησαν διαφορετικά εργαστήρια του ΑΠΘ που έχουν ελέγξει στο παρελθόν το υλικό και αποφάνθηκαν για τη μη τοξικότητά του. Τα στοιχεία σε μεγάλες περιεκτικότητες είναι σίδηρος, μαγγάνιο, ασβέστιο, αργίλιο, κάλιο και μαγνήσιο, κανένα από τα οποία δεν είναι επικίνδυνο, αντιθέτως είναι και ωφέλιμα στη γεωργία.
β) Αν και η διαπερατότητά του και η εκπλυσιμότητά του είναι σχεδόν μηδενική, στο λατομείο που θα εναποτεθεί θα χρησιμοποιηθούν γεωμεμβράνες που εξασφαλίζουν 100% τον υδροφόρο ορίζοντα. Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. γ) Αν και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα λίγων μηνών, η παρακολούθηση θα συνεχίσει επί δεκαετία μετά τη λήξη σαν εγγύηση για την περιβαλλοντική ασφάλεια του έργου.
Η Τosoh διευκρινίζει ότι «οι κριτικές ανασκοπήσεις από Καποδιστριακό και ΑΠΘ που αναφέρονται, αφορούν άλλο έργο και όχι το συγκεκριμένο» και χαρακτηρίζει συκοφαντικό το να συνδέεται το παραπροϊόν της με ΧΥΤΕΑ που αναφέρεται σε επικίνδυνα υλικά. «Η τοπική κοινωνία, μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων και επιστημόνων της που λειτουργούν ως θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας, έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την υλοποίηση του έργου, κατανοώντας την ωφελιμότητά του. Καλούμε φορείς που ενδεχομένως δεν έχουν κατανοήσει την υφή του προτεινόμενου περιβαλλοντικού έργου, στις εγκαταστάσεις μας στη Σίνδο, ούτως ώστε να δουν από κοντά την παραγωγική διαδικασία, να μιλήσουν με τους εργαζομένους και να πειστούν για την ακινδυνότητα του παραπροϊόντος». 
Πηγή: www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου