Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Δήλωση της Κατερίνας Μάρκου για το πρόβλημα των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς

Η Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

Μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δεκάδες χιλιάδες μητέρες από κατά κανόνα εισοδηματικά λαϊκά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες παιδικής φροντίδας στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 5-12 χρονών και στα ΚΔΑΠ-μεΑ.
Τα 125 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί σήμερα αντιστοιχούν στην κάλυψη μόλις 42.000 θέσεων παιδιών περίπου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του προγράμματος πάνω από τις μισές αιτήσεις μητέρων που κανονικά δικαιούνται τις πρόνοιες του συστήματος.

Δεν είναι μόνο οι εκρηκτικές συνθήκες που βιώνουν σήμερα με την οικονομική κρίση οι περισσότερες οικογένειες που κάνουν το πρόβλημα εξαιρετικά σημαντικό από οικονομική άποψη. Είναι κυρίως οι δυνατότητες δημιουργικής απασχόλησης που έχουν αυτά τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τις άλλες δομές, κάτι που κάνει τα χρήματα να πιάνουν πραγματικά τόπο.

Θα είναι πραγματικά απαράδεκτο εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να μεταφέρει πόρους που λιμνάζουν για να ικανοποιήσει όχι μόνο μια βασική κοινωνική ανάγκη αλλά και μια εντελώς απαραίτητη εκπαιδευτική διαδικασία, για να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων που δικαιούνται την κάλυψη αυτή.

Καλώ τους αρμόδιους Υπουργούς να κάνουν αμέσως τις ενέργειες που πρέπει, και να κινηθούν σχετικώς για το θέμα άμεσα διαφορετικά δεν θα έχουν καμιά δικαιολογία απέναντι στις μητέρες που με κόπο και θυσίες, μέσα σε ένα τόσο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, παλεύουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και κυρίως να τους δώσουν την απαραίτητη, κατάλληλη αλλά και αυτονόητη εκπαίδευση.

1 σχόλιο: