Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τη φαρμακευτική δαπάνη

Δελτίο τύπου – 31 Ιουλίου 2012  

Επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Δημοκρατική Αριστερά Κατερίνας Μάρκου  για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Στοιχεία για τα συγκεκριμένα φάρμακα που αποτελούν τον κύριο όγκο της φαρμακευτικής δαπάνης, τον καθορισμό της τιμής τους αλλά και την προέλευσή τους ζητά με επίκαιρη ερώτησή της προς του Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή της, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή, τα στοιχεία αυτά «μπορούν να αναδείξουν την πραγματικότητα πάνω στην οποία πρέπει να δομηθεί, με διαφανή τρόπο, η σχετική εξοικονόμηση πόρων, περιορίζοντας δραστικά τη σπατάλη και τη διαφθορά».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Την τελευταία διετία γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη χωρίς όμως να υπάρχει πάντα ένα σαφές και σταθερό πλαίσιο αντιμετώπισής της, με κανόνες, σύστημα και στρατηγική που να αφορά ιδιαιτέρως την επιβίωση και ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Προκειμένου να εκπονηθεί το σχέδιο αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθούν πρωτίστως τα βασικότερα στοιχεία που διαθέτει το κράτος και σχετίζονται ιδιαιτέρως με το είδος της συνταγογράφησης και κατανάλωσης φαρμάκων. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να αναζητηθούν και να τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης καθώς μπορούν να αναδείξουν την πραγματικότητα πάνω στην οποία πρέπει να δομηθεί, με διαφανή τρόπο, η σχετική εξοικονόμηση πόρων, περιορίζοντας δραστικά τη σπατάλη και τη διαφθορά.

Σχετικώς προσφάτως ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής της 01– 02 - 2012 ότι περίπου 100 φάρμακα από τα 6.500 είναι εκείνα που δημιουργούν το 70% - 75 % του ετήσιου κόστους για τον οργανισμό!
Είναι κεφαλαιώδους σημασίας, σήμερα που οι μη-προνομιούχοι Έλληνες και Ελληνίδες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά ή ακόμη και να εξαφανίζονται, να διασαφηνισθεί αν έχουν δρομολογηθεί -και ποιες -δράσεις αντιμετώπισης της δαπάνης που προκαλείται από τους πρωταθλητές της (υπερ) κατανάλωσης των φαρμάκων αυτών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποια είναι αυτά τα 100 φάρμακα που κατά δήλωση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνουν σκανδαλωδώς τον προϋπολογισμό του οργανισμού; Να μας γνωστοποιηθεί κάθε ένα από αυτά, σε ποια εταιρεία ανήκει, αν η εταιρία αυτή είναι εγχώρια ή πολυεθνική και αν η κάθε μία από τις εταιρείες αυτές δηλώνει κέρδη ή ζημίες.
2. Οι τιμές των φαρμάκων του Ν.3816 εξάγονται σήμερα με βάση τις τρεις χαμηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ορίζει ο νόμος; Ποιά είναι αναλυτικά τα στοιχεία υπολογισμού των τιμών για τα 100 ακριβότερα φάρμακα που

κυκλοφορούν και τα πρώτα 100 σε κατανάλωση ώστε οι νομοθετικές ενέργειες να κατευθυνθούν με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι η σπατάλη θα σταματήσει και η ωφέλεια που θα προκύψει από το γεγονός αυτό να αμβλύνει σημαντικά τα βάρη που επωμίζονται σήμερα οι φορολογούμενοι πολίτες και ιδίως οι χρήστες των φαρμάκων;

Από το πολιτικό γραφείο της Κατερίνας Μάρκου
Τηλ: 210 370 6341 – 6972504251
Email: k.markou@parliament.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου