Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Διεθνή Νέα


Πηγή: ΕΡΤ3

(10/12/2010 6:44:00 μμ)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα "μεγάλη ανησυχία" για την απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να μην επιτρέψει το κλείσιμο του Γκουαντάναμο παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της ΕΕ να "βοηθήσουν την Αμερική να γυρίσει μία πολύ ζοφερή σελίδα της ιστορίας της".
Η ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι "της προκαλεί μεγάλη ανησυχία η πιθανότητα το Γκουαντάναμο να μην κλείσει όπως προβλεπόταν έπειτα από μία πρωτοβουλία του Κογκρέσου και ελπίζει η Γερουσία να μην ακολουθήσει την ίδια γραμμή όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων", όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Μισέλ Τσερκόνε.
Η Μάλμστρομ "έθεσε αυτό το θέμα" κατά τη διάρκεια συναντήσεών της στην Ουάσινγκτον με αμερικανούς αξιωματούχους, κυρίως με την Τζάνετ Ναπολιτάνο, υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, διευκρίνισε η Τσερκόνε. "Θα ήταν κρίμα να μην κλείσει το Γκουαντάναμο, κυρίως μετά τις προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει τις ΗΠΑ να γυρίσουν μία πολύ ζοφερή σελίδα της ιστορία τους", σχολίασε. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν εργαστεί έντονα για να υποστηρίξουν την προσπάθεια των ΗΠΑ, κυρίως δεχόμενες τη μεταφορά στην Ευρώπη κάποιων πρώην κρατουμένων της φυλακής του Γκουαντάναμο", υπενθύμισε.




(10/12/2010 6:47:00 μμ)

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που βρίσκεται σε φυλακή του Λονδίνου από την Τρίτη για μία υπόθεση βιασμού, μεταφέρθηκε σε κελί της απομόνωσης, όπως δήλωσε σήμερα ένας από τους δικηγόρους του, η Τζένιφερ Ρόμπινσον. Η φυλακή Ουάντσουορθ του Λονδίνου, όπου κρατείται, πήρε αυτή την απόφαση "για τη δική του ασφάλεια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρόμπινσον. "Είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για πιθανά προβλήματα ασφαλείας, όμως δεν είχαμε ζητήσει να μεταφερθεί" στην απομόνωση, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα
The Guardian "οι φυλακισμένοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για" τον Ασάνζ, κάτι που δικαιολογεί την απόφαση της φυλακής να τον μεταφέρουν χθες σε κελί της απομόνωσης. "Δεν έχει καθόλου ανέσεις, δυσκολεύεται να κάνει τηλεφωνήματα, είναι μόνος", υπογράμμισε η Ρόμπινσον.




(10/12/2010 9:36:00 πμ)
  "Σοκαριστικά και απαράδεκτα" χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον τα επεισόδια που έγιναν στη διάρκεια των φοιτητικών διαδηλώσεων στο Λονδίνο, όπου δέχθηκε επίθεση και το αυτοκίνητο στο οποιο επέβαιναν ο πρίγκηπας Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα.
Η βασιλική λιμουζίνα δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, καθώς πήγαιναν σε ένα θέατρο. Η μαύρη
Rolls Royce χτυπήθηκε με διάφορα αντικείμενα, ενώ οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τα τζάμια και πέταξαν λευκή μπογιά στο αυτοκίνητο. Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν τον πρίγκηπα Κάρολο και την Καμίλα να κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό και προφανώς σοκαρισμένοι τους φοιτητές που χτυπούν τη λιμουζίνα.
Ομάδες φοιτητών που διαδήλωσαν στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στα διδακτρα των πανεπιστημίων, επετέθησαν εναντίον κυβερνητικών κτηρίων, έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων στην Όξφορντ Στριτ και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων. Έγιναν επίσης ζημιές σε τηλεφωνικούς θαλάμους, ενώ κυβερνητικά κτήρια δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες και σιδηρολοστούς.
Πηγή: ΕΡΤ3 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου