Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: έρευνα για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Κοντά στα περσινά επίπεδα κινούνται οι τιμές των τροφίμων για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο μπορεί να στοιχίσει στους καταναλωτές από 5,35% φθηνότερα μέχρι και 3,50% ακριβότερα, σε σχέση με πέρυσι, αναλόγως του σημείου πώλησης ή και της ποιότητας των εδεσμάτων, σύμφωνα με τιμοληψίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), στο διήμερο 20-21 Δεκεμβρίου.
Η τιμοληψία έδειξε ακόμη σταδιακή μείωση της τιμής της γαλοπούλας όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, με το κόστος της να κυμαίνεται σήμερα από 5,50 ευρώ έως 10 ευρώ το κιλό.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, το κόστος ενός πλούσιου χριστουγεννιάτικου δείπνου για 8-10 άτομα (με δύο κύρια πιάτα, τέσσερις σαλάτες, δύο είδη γλυκών και πέντε φρούτων) κυμαίνεται φέτος από 54,35 ευρώ έως 127,05 ευρώ, έναντι 52,51-134,22 ευρώ πέρυσι.
Για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη - ανώτερη) μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι με προϊόντα υψηλών τιμών είναι ακόμη και κατά 133,75 % ακριβότερο από ένα άλλο, με τα ίδια εδέσματα σε ίσες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές.
Πηγή: ΕΡΤ3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου