Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.
Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους 2020, ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει:
Η αμοιβαία στήριξη και η αξιόπιστη πληροφόρηση έχουν αποδειχθεί πυλώνες της αποτελεσματικής ανταπόκρισης στην πανδημία COVID-19 και της διάσωσης ζωών. Η συνεργασία, τα αξιόπιστα στοιχεία και η δράση που βασίζεται σε αποδείξεις, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που θέτει το πρόβλημα των ναρκωτικών, προστατεύοντας την ασφάλεια των ανθρώπων και κάνοντας πράξη τους Στόχους Βιώσιμους Ανάπτυξης.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους είναι «Καλύτερη Γνώση για Καλύτερη Περίθαλψη» και αναφέρεται στην ανάγκη λύσεων που θα βασίζονται σε γεγονότα και σε κοινή ανάληψη ευθύνης.
Η διεθνής κοινότητα έχει σταθερά θεμέλια δράσης, με συμφωνημένο νομικό πλαίσιο και δεσμεύσεις που διατυπώνονται στην Υπουργική Διακήρυξη της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά το 2019. Τα Ηνωμένα Έθνη, σε συμφωνία με την κοινή τους πολιτική για τα ναρκωτικά, εμπλουτίζουν επίσης τη βάση δεδομένων, μεταξύ άλλων και μέσω της ετήσιας έκθεσης του UNODC για τα ναρκωτικά.
Πρέπει επίσης να αγωνιστούμε για να χτίσουμε πάνω σε ό,τι αξίζει. Ως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, πάνω από δύο δεκαετίες πριν, η κυβέρνησή μου ξεκίνησε μία πολιτική για τα ναρκωτικά βασισμένη στη λήψη ισχυρής δράσης σε δύο τομείς. Πρώτον, με την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών και αυτών που επωφελούνται από την ανθρώπινη δυστυχία. Δεύτερον, διασφαλίζοντας ότι όσοι χρειάζονται θεραπεία θα τη λαμβάνουν. Όσοι αναπτύσσουν εθισμό στα ναρκωτικά είναι πρώτα από όλα ασθενείς και θύματα. Αυτή η προσέγγιση πέτυχε και η κατανάλωση ναρκωτικών μειώθηκα σημαντικά, κυρίως μεταξύ των νέων. Σήμερα, η Πορτογαλία έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά θανάτου από χρήση ναρκωτικών.
Μαζί, μπορούμε να αναπτύξουμε βιώσιμες εναλλακτικές για την καλλιέργεια παράνομων ναρκωτικών, να αντιμετωπίσουμε την διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα και να βελτιώσουμε την ανταπόκριση της δικαιοσύνης όπως και την πρόληψη, την θεραπεία και τις υπηρεσίες αποτοξίνωσης από τη χρήση ναρκωτικών και τις σχετικές με τον HIV παρεμβάσεις. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τρόπους που χαρακτηρίζονται από ευαισθησία για τις ανάγκες των γυναικών, των νέων και των περιθωριοποιημένων ομάδων και τρόπους που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΟΗΕ: Η πανδημία Covid-19 θα μεγεθύνει τους κινδύνους που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών
Η πανδημία του νέου κορονοϊού θα μεγεθύνει τους κινδύνους που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, λόγω μιας προβλεπόμενης αύξησης του λαθρεμπορίου ψυχοτρόπων ουσιών, της χρήσης πιο επιβλαβών ουσιών και της μείωσης των κρατικών προϋπολογισμών για την υγειονομική περίθαλψη, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος (UNODC).
Στην ετήσια έκθεσή της για τα ναρκωτικά, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ συγκρίνει τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στην αγορά ψυχοτρόπων ουσιών με αυτόν της οικονομικής κρίσης του 2008.
Η αύξηση της ανεργίας και η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών ενδέχεται να ωθήσουν «τους φτωχούς και τους μη προνομιούχους να στραφούν σε παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με τα ναρκωτικά --είτε πρόκειται για την παραγωγή τους είτε για την διακίνησή τους», αναφέρει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή της.
«Η κρίση της Covid-19 και η οικονομική επιβράδυνση απειλούν να επιδεινώσουν κι άλλο τους κινδύνους από τα ναρκωτικά, την ώρα που τα συστήματά μας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής και οι κοινωνίες μας δυσκολεύονται να τους αντιμετωπίσουν», σημειώνει η διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών Γάντα Ουάλι.
Η UNODC εκφράζει τον φόβο ότι οι κυβερνήσεις θα αναθεωρήσουν προς τα κάτω τους προϋπολογισμούς τους που προορίζονται για την πρόληψη και την θεραπεία των χρηστών, αλλά και για την χρηματοδότηση του διεθνούς αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
Η υπηρεσία αυτή καλεί τα κράτη «να δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη και να υποστηρίξουν ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αγωνιστούν κατά του λαθρεμπορίου» και να μεριμνήσουν για τις παθήσεις που συνδέονται με τα ναρκωτικά.
Το κλείσιμο συνόρων και οι άλλοι περιορισμοί που οφείλονται στις προσπάθειες για τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχουν ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών και μείωση της καθαρότητας των ναρκωτικών ουσιών, επισημαίνεται επίσης στην έκθεση.
Το λαθρεμπόριο δείχνει παράλληλα να εξαρτάται περισσότερο από τις θαλάσσιες οδούς, κυρίως για την αποστολή κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη. Το λαθρεμπόριο στο διαδίκτυο που γίνεται μέσω του Darknet, του «σκοτεινού δικτύου», το οποίο προσφέρει στους χρήστες απόλυτη ανωνυμία, όπως και οι αποστολές μέσω ταχυδρομείου, ενδέχεται επίσης να αυξηθούν, επισημαίνεται επίσης στην έκθεση.
Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας αύξησης της χρήσης ναρκωτικών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα και πάλι με την έκθεση της UNODC, στην οποία αναλύονται τα στοιχεία που υπάρχουν ως τις αρχές του 2019.
Περίπου 269 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση ναρκωτικών στον κόσμο το 2018, ήτοι 30% περισσότεροι από το 2009, ενώ περισσότεροι από 35 εκατομμύρια χρήστες υποφέρουν από ιατρικά προβλήματα.
Η ναρκωτική ουσία της οποίας έγινε η μεγαλύτερη χρήση το 2018 ήταν η κάνναβη, με περίπου 192 εκατομμύρια χρήστες. Τα οπιοειδή παρέμειναν ωστόσο οι πιο επιβλαβείς ναρκωτικές ουσίες. Οι θάνατοι που συνδέονται με την κατάχρησή τους αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας κατά 71%, επισημαίνεται τέλος στην έκθεση αυτή.
Πηγή: sansimera.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου