Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Ο θάνατος της μεσαίας τάξης - άρθρο του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Χαλκηδόνος

Του Γεωργίου Ιωαν. Γιαννάκης, Οικονομολόγος - Λογιστής 
Υπ. Επιστημονικών Φορέων ΝΔ Ν. Πέλλας, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Χαλκηδόνος, Επιστημονικός  Συν. ΚΕ.ΑΣ.Μ. 

Μετά από 8 χρόνια μνημονίων και στην αυγή μια νέας ημέρας για την Ελλάδα μας, θέμα μείζονος σημασίας είναι η συζήτηση γύρω από την ανασύνταξη της λεγόμενης ‘μεσαίας τάξης’, η συρρίκνωση της οποίας προκαλεί σήμερα αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια με τη συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.Ε.Λ. η οικονομική ζημιά στα ‘μεσαία νοικοκυριά’ είναι αρκετά μεγάλη. Η συγκυβέρνηση επέλεξε να επενδύσει σε ένα ταξικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, που διαλύει τη μεσαία τάξη και σπάει στα δύο τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας.

Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς γιατί χαρακτηρίζω τη μεσαία τάξη ως ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ο λόγος είναι ότι στηρίζει έμπρακτα το λιανεμπόριο μέσω της κατανάλωσης. Αυτό αποδεικνύεται και από πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, από την οποία προκύπτει ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1% ετησίως, για πρώτη φορά μετά το 2ο τρίμηνο του 2017, κυρίως λόγω των δαπανών νοικοκυριών μεσαίου εισοδήματος (χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση κατά 7,6% στις πωλήσεις διαρκών καταναλωτικών αγαθών).

Παρόλα αυτά, η συγκυβέρνηση αντί να κινηθεί στη λογική της στήριξης και της ενίσχυσης της μεσαίας τάξης, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση και επιλέγει να την εξοντώσει. Βασικά της όπλα στην προσπάθεια αυτή είναι η άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων σε ιδιωτικό αλλά και σε δημόσιο τομέα, καθώς και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές - με διαρκώς αυξανόμενους συντελεστές - που καλούνται να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι.

Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι και οι υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές για πολλούς Έλληνες ξεπερνούν το 60% και το 70%. Ο ΦΠΑ συνεχώς αυξάνεται, ενώ οι εισφορές ξεκινούν από το 27% και φτάνουν μέχρι και το 40% των εισοδημάτων που παράγουν. Ο φόρος των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 29%, με 100% ενιαία προκαταβολή φόρου, ενώ ο φόρος των μερισμάτων στο 15% και η ειδική εισφορά στο 10%. Επίσης, η επιβολή των capital controls οδήγησε σε μειωμένη ρευστότητα, αυξημένο κόστος και επιπρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία τις ελληνικές επιχειρήσεις κατά την εισαγωγή προϊόντων ή πρώτων υλών. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. αντί να καταργηθεί αυξήθηκε σε πολλές περιοχές, ενώ επιβλήθηκαν αυξημένοι φόροι στα καύσιμα, τα τσιγάρα και την κινητή τηλεφωνία.

Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον πώς είναι δυνατόν να επιβιώσει η μεσαία τάξη;

Οι μισοί και πλέον Έλληνες έχουν χρέη στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Ο δείκτης αποταμίευσης παραμένει αρνητικός, ενώ οι κατασχέσεις περιουσιών και τραπεζικών λογαριασμών αυξάνονται. Η ανεργία περιορίστηκε μεν σε ένα μικρό ποσοστό, αλλά αφορά κυρίως θέσεις μετακλητών υπαλλήλων στο δημόσιο ή θέσεις μερικής απασχόλησης με χαμηλό μισθό, που δεν μπορούν να ενισχύσουν την κατανάλωση άρα και το Α.Ε.Π. Επιπλέον, η Ελλάδα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, κατατάσσεται μαζί με τη Σουαζιλάνδη (!) μόλις στην 108η θέση σε σύνολο 162 χωρών, αναφορικά με τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας, για τον οποίο λαμβάνονται υπόψη παράμετροι που αφορούν το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την ισχύ του νομίσματος, τις εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη και τα εργασιακά θέματα.

Στην Ελλάδα της νέας εποχής, αυτή η τάση πρέπει να αντιστραφεί. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μια συμφωνία αλήθειας στους πολίτες. Προτάσσει ένα φιλελεύθερο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που προστατεύει το κοινωνικό σύνολο και προσφέρει αλληλεγγύη και συνοχή, πάντα με γνώμονα την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Επανειλημμένως, οι Βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ο Πρόεδρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που θα προσελκύσει μικρές, μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις, με σκοπό τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την πιθανή μείωση του ποσοστού ανεργίας μέχρι και 7%. Έχουν μιλήσει ακόμη, για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29 % στο 20 %, για μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. μεσοσταθμικά κατά 30 % σε 2 χρόνια, όπως επίσης, για ρυθμούς ανάπτυξης 4 % που θα δημιουργήσουν 600.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2021.

Είναι δεδομένο βέβαια, πως και η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη, καθώς οι πληγές και τα προβλήματά της είναι βαθιά.

Οι κκ Τσίπρας και Καμμένος όμως, έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο, ενώ η παραμονή τους στην εξουσία προδιαγράφει ένα αβέβαιο μέλλον για όλους μας.

Η αρχή για μια νέα πορεία λοιπόν, θα πρέπει να γίνει με την προκήρυξη Εθνικών Εκλογών. Το αποτέλεσμά αυτών θα σημάνει την αλλαγή πορείας της Χώρας. Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας μπορούν να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση με τους επιχειρηματίες, τους εργαζομένους και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για να μπορέσει να υλοποιηθεί το κοστολογημένο πρόγραμμά μας για τη διάσωση της μεσαίας τάξης. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να ανατάξουν την Ελληνική οικονομία αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία.

1 σχόλιο:

  1. ΣΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΞΕΧΝΑΣ Κε ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΒΑΛΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ? ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΟΣΕΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή