Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

15η Οκτωβρίου διεθνής ημέρα λευκού μπαστουνιού για άτομα με προβλήματα όρασης (ΒΙΝΤΕΟ)

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του 'Λευκού Μπαστουνιού', με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Η ιστορία του 'Λευκού Μπαστουνιού' ξεκινά στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο Richard Hoover, οφθαλμίατρος, χρησιμοποιήσε ένα μακρύ καλάμι για να βοηθήσει την μετακίνηση των τυφλών βετεράνων. Τότε ήταν που αναπτύχθηκε και ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι 285 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι τυφλοί ή έχουν μειωμένη όραση. Στην Ελλάδα, μια από τις σοβαρότερες αιτίες τύφλωσης θεωρείται ο διαβήτης, και η αναλογία των τυφλών είναι 23 ανά 100000 κατοίκους. 

Το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica είναι συνεχώς δίπλα σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης.

Είναι ευρείας και μεγαλύτερης σημασίας η έννοια του λευκού μπαστουνιού.

Αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας, δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό.

Σηματοδοτεί το ενδιαφέρον που πρέπει να επιδείξει η Πολιτεία και η κοινωνία απέναντι στα άτομα που στερούνται την πολυτιμότερη αίσθηση που είναι η όραση.

Για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους.Το λευκό μπαστούνι δεν εμποδίζει τον κάτοχο του να ταξιδεύει με πλοία και αεροπλάνα. Αντιθέτως, είναι απαραίτητο και σε αυτά, όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο τυφλός ή μερικώς βλέπων διευκολύνεται να ανεβεί και να κατεβεί σκαλοπάτια και σκάλες χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι.


Σημαντικό είναι οι γονείς των παιδιών με προβλήματα όρασης να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, να μάθουν να χρησιμοποιούν και να κυκλοφορούν με το λευκό μπαστούνι, ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η ελευθερία τους.

Πληροφορίες: Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης, ophthalmica.gr, ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου