Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ο Ηρακλής

Σαν σήμερα το 1912 απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη και ο ρόλος του Ηρακλή, αρκετά χρόνια πριν την ελευθερία, ήταν σημαντικός.

Ηρακλής, επίσημο έτος ίδρυσης 1908. Θεσσαλονίκη, απελευθερώθηκε 26/10/1912. Ημερομηνίες που τα λένε όλα, καθώς ο τεράστιος αυτός σύλλογος από το 1899 που δημιουργήθηκε, υπήρξε και δυνάμωσε σε μία σκλαβωμένη πόλη.

Δεν σταμάτησε όμως ποτέ, δεν πτοήθηκε και τα μέλη του μάλιστα είχαν ενεργό δράση. Χαρακτηριστικό είναι ένα ιστορικό κείμενο που αναφέρει πως:

«Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό ξεκίνησε το 1912 και ο Σύλλογος μας είχε έντονη δράση και συμμετοχή. Κατά την επιστράτευση 50 μέλη του Συλλόγου καταρτίζουν τον Μακεδονικό εθελοντικό λόχο και αποστέλλουν έκκληση (1) προς τα Σωματεία της Πόλης μας.

Αλλά η δράση του συλλόγου στον αγώνα αυτό δεν σταματά εκεί, καθώς μέλη και αθλητές του Συλλόγου παρουσιάστηκαν και στελέχωσαν ειδικό σώμα οδηγών χωροφυλακής φέροντας το ειδικό σήμα (Χ κυανούν) με σκοπό να αποτρέπουν τα διάφορα επεισόδια που λάμβαναν χώρα κατά τις νυχτερινές ώρες, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας των Βούλγαρων εκείνη την εποχή στην Θεσσαλονίκη. Άλλα μέλη του Συλλόγου κατέβηκαν στην Αθήνα, στελέχωσαν τους εκεί εθελοντικούς λόχους και έλαβαν μέρος στις τελευταίες επιχειρήσεις κατά των Βουλγάρων».

10 χρόνια Ηρακλής, 106 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης
Στεφανιοδρομία από την έπαυλη Τόπσιν στη Θεσσαλονίκη . Φαίνονται οι παλαιοί στεφανιοδρόμοι του σωματίου Ηρακλή 
Λάζαρος Καλύβας, Τσίλοπουλος Ηρακλής
1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου