Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Στους λογαριασμούς 798.000 αγροτών 1 δισ. σε επιδοτήσεις

flashnews
Τέλος στην αγωνία των αγροτών σε σχέση με τις πληρωμές των επιδοτήσεων βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς σήμερα Παρασκευή αναμένεται να εξοφληθεί το υπόλοιπο ποσό (50%) της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,04 δισ. ευρώ του 2.

Αυτό δημοσιοποίησε χθες σε άτυπη ενημέρωση Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης αναφέροντας ότι από σήμερα το βράδυ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 798.000 αγροτών τα ποσά της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων είτε από τα ΑΤΜ ή από τα γκισέ των τραπεζών.

Αγώνας δρόμου
Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εδώ και 10 ημέρες η ΑΤΕbank επιδίδονταν σε «αγώνα δρόμου», ώστε να βρεθούν οι πόροι και να πληρωθούν έγκαιρα οι αγρότες. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αυτό έγινε εφικτό, ενώ τα χρήματα δεν προέκυψαν από δανεισμό αλλά από την εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου. Στο μεταξύ, οι επιτροπές ενστάσεων και διορθώσεων του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων-ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εντείνει τους ρυθμούς και τους ελέγχους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών οι οποίοι δεν πληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης εξαιτίας λαθών και παραλείψεων στα μηχανογραφικά τους στοιχεία.

Παράλληλα, ο κ. Σκανδαλίδης, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό του έργου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2011, ανέφερε ότι:

Για το 2011 ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Οι εισροές από την Ευρωπαϊκή Ενωση που αφορούν το ΠΑΑ και διαβιβάστηκαν από τον Οργανισμό Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων-ΟΠΕΚΕΠΕ στο υπουργείο Οικονομικών ανήλθαν σε 418 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10 εκατ. ευρώ πάνω από τον καθορισμένο στόχο για το 2011, γεγονός το οποίο είναι σημαντικό για το ισοζύγιο πληρωμών και το έλλειμμα.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» παραμένει το πρώτο σε απορροφητικότητα

Από 1/1/2011 έως 31/12/2011 ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πραγματοποιήσει πληρωμές -μαζί με την αυριανή πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης- συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ.
Προχωρεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των τεύτλων.

Προχωρεί η εγγραφή στο Μητρώο των συνεταιριστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία εγγράφηκαν τελικά 2.872 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, ενώ οι ενεργοί είναι οι 1.195. Ενώ τα στοιχεία μέχρι σήμερα έλεγαν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 6.280 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί. Επίσης, ενώ τα στοιχεία μέχρι σήμερα έδειχναν ότι οι συνεταιρισμένοι ήταν περίπου 500.000, τελικά σύμφωνα με το Μητρώο τα μέλη των ενεργών συνεταιρισμών ανέρχονται στους 195.000 περίπου ενεργούς συνεταιρισμένους αγρότες.
Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου