Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Σενάρια τρόμου για τη γεωργία στην Ελλάδα

Δραματικές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων
Τις ραγδαίες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη πρόκειται να υποστούν οι καλλιέργειες της χώρας κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Επιστημονικές προβλέψεις σκιαγραφούν τα πιο εφιαλτικά σενάρια για την αγροτική μας παραγωγή, οι οποίες, αν επαληθευθούν, θα αλλάξουν ριζικά τον χάρτη με τα προϊόντα που παράγει η κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Παραδοσιακές καλλιέργειες θα εξαφανιστούν ή θα είναι απίθανο να αποφέρουν καρπούς εκεί που ευδοκιμούσαν παλαιότερα. Έτσι, για παράδειγμα, η παραγωγή αραβοσίτου στη Θεσσαλία θα μειωθεί έως και 55%! Το βαμβάκι στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας θα μειωθεί έως και 29%. Παράλληλα, οι δενδρώδεις καλλιέργειες αναμένεται να μην ευδοκιμήσουν ξανά, ιδιαίτερα στις περιοχές της νότιας Ελλάδας και της Κρήτης.

«Μείωση βροχοπτώσεων»
«Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει αναμφισβήτητα τις καλλιέργειες τη χώρας. Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν και αυτό απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα για τη διαχείριση των υδάτων που προορίζονται για την άρδευση των καλλιεργειών», αναφέρει στη Real planet ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας, Κώστας Χαρτζουλάκης.

Η έκθεση που παρουσίασε πρόσφατα η επιτροπή μελετών της κλιματικής αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδας, έκανε μία σύνοψη όλων των εργασιών, οι οποίες περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που θα επικρατήσει, βάσει στατιστικών μοντέλων και προβλέψεων του ίδιου του ΟΗΕ.

Ακόμη, εκτιμούν ότι οι τροπικές θερμοκρασίες θα ευνοήσουν την ανάπτυξη εντόμων και οργανισμών «εχθρών» για τις καλλιέργειες, που θα συμβάλουν και αυτοί με της σειρά τους στη μείωση της παραγωγής της κάθε καλλιέργειας.

Εφιαλτικά σενάρια

Τα πιο δυσάρεστα σενάρια εκτυλίσσονται στις περιοχές των Δωδεκανήσων, της Κρήτης, της κεντρικής και ανατολικής Ελλάδας, αλλά και των Κυκλάδων. Σε αυτές τις περιοχές θα υπάρξει μείωση της παραγωγής πάνω από 10% στα φρούτα και στα κηπευτικά. Αντίστοιχα, η ελαιοπαραγωγή των περιοχών αυτών, μαζί με την παραγωγή σταφυλιών, θα μειωθούν μέχρι 10%! «Οσον αφορά την ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα κάνουν την εμφάνισή τους, θα την επηρεάσουν αρνητικά. Οι νότιοι θερμοί άνεμοι, ο γνωστός “λίβας”, θα είναι πιο συχνός και, αν φυσήξει σε εποχή που το δέντρο δένει τους καρπούς του, θα προξενεί τεράστιες καταστροφές στους αγρότες του νησιού», αναφέρει ο Κ. Χαρτζουλάκης.
Ειδικότερα στα νησιά των Κυκλάδων, η κατάσταση θα γίνει ανυπόφορη για όλες τις καλλιέργειες. Οι συνθήκες θα είναι ακατάλληλες για την καλλιέργεια ελιάς, φρούτων, αμπελιών και κηπευτικών. Οι μειώσεις στη σοδειά που πρόκειται να υπάρξουν στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά λόγω της κλιματικής αλλαγής, ξεπερνούν το 10% κατά μέσο όρο!

Μικρότερο κακό

Οι περιοχές της Πελοποννήσου, του Ιονίου αλλά και του βορειοανατολικού Αιγαίου θα υποστούν μικρότερες συνέπειες, εξίσου όμως καταστροφικές για την αγροτική παραγωγή της χώρας.

Στην ανατολική Πελοπόννησο, επιστήμονες εκτιμούν ότι η καλλιέργεια του αραβοσίτου θα μειωθεί πάνω από 10%, όπως επίσης και η καλλιέργεια των κηπευτικών. Κάτω από 10% θα υπάρξει μείωση στην παραγωγή ελιάς και αμπελιών, καθώς επίσης και στην παραγωγή των φρούτων της, όπως η φράουλα και το καρπούζι. Στη δυτική Πελοπόννησο θα υπάρξει μείωση μέχρι 10% στην παραγωγή αραβοσίτου και κηπευτικών.

Το νησιά του Ιονίου θα έχουν μείωση μικρότερη του 10% στην παραγωγή φρούτων και ξηρών καρπών. Αντίστοιχα, στο βορειοανατολικό Αιγαίο η μείωση της σοδειάς στα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς θα κυμανθεί σε ποσοστά κάτω του 10% της συνολικής παραγωγής.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτές οι προβλέψεις τους μπορεί να είναι αρκετά επιεικείς, τονίζοντας ότι ακόμα και αυτά τα σενάρια μπορούν να επιβαρυνθούν με περαιτέρω μείωση από 5% έως 10%.

«Αυτά τα δεδομένα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τη πολιτεία. Η κλιματική αλλαγή δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο στο εισόδημα των αγροτών αλλά και στη διατροφή του πληθυσμού της χώρας», υποστηρίζει ο Κ. Χαρτζουλάκης. Ο διευθυντής του ινστιτούτου υποστηρίζει ότι: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί. Με τις νέες συνθήκες, θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου τον σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη κεντρικών ερευνητικών ιδρυμάτων. Η απαξίωση του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας, επομένως, είναι καταστροφική για την εγχώρια παραγωγή μας».

Παγκόσμια ανησυχία

Επιστήμονες και ερευνητές του Πανεπιστήμιου Κολούμπια και Στάνφορντ θεωρούν ότι από το 1980 η κλιματική αλλαγή επέδρασε αρνητικά στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι, αν και αυξήθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, η σημερινή απόδοση των χωραφιών στην παραγωγή καλαμποκιού ήταν περίπου 4% χαμηλότερη σε σχέση με τότε, ενώ αντίστοιχα του σιταριού κατά 5,5%. Αυτά τα νούμερα τα αποδίδουν και στις μειωμένες βροχοπτώσεις και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Του  ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ,  real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου