Σε λίγες μέρες, είκοσι πέντε νέοι από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, τη Σερβία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα θα ξεχυθούν στα χωριά της περιοχής των Πρεσπών για να μιλήσουν με τους κατοίκους για την ιστορία, τα αξιοθέατα, τα μονοπάτια, τις παραδόσεις του τόπου. Κάτι τέτοιο θα φαινόταν περίεργο πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο ο κόσμος της περιοχής έχει συνηθίσει πια σε τέτοιες πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Τριγώνου Πρεσπών, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με πλούσια δράση, που έχουν σκοπό να ανοίξουν τα σύνορα μιας απομονωμένης "γωνιάς" σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, θα έρθουν νέοι επισκέπτες, ενώ και η νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας θα αναπτύξει σχέσεις με ανθρώπους από την Ευρώπη, θα «σπάσει» την απομόνωση της περιοχής, θα ταξιδέψει και εκείνη στο εξωτερικό.
«Είναι σημαντικό για τα παιδιά που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές να ξεφύγουν από την νοοτροπία ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν εδώ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Τριγώνου Πρεσπών, Γκαμπριέλα Σάινερ.
«Είναι σημαντικό για τα παιδιά που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές να ξεφύγουν από την νοοτροπία ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν εδώ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Τριγώνου Πρεσπών, Γκαμπριέλα Σάινερ.
Σημειώνει δε ότι από αυτές τις συναντήσεις και κυρίως από το πρόγραμμα φιλοξενίας για ένα χρόνο προκύπτουν σχέσεις που διατηρούνται, επικοινωνίες μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης facebook, ακόμη και γάμοι, όπως συνέβη με έναν Έλληνα και μια Τουρκάλα, που μετείχαν σε συνάντηση νέων στη Σουηδία και τελικά παντρεύτηκαν.
Φωτογραφικά εργαστήρια, θέατρα του δρόμου, συναυλίες, παραδοσιακά γλέντια και αναγνώσεις βιβλίων είναι ορισμένες από τις δράσεις που οργανώνονται. Αντιπροσωπευτικό, άλλωστε, παράδειγμα ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και ιδεών αποτελεί το πρόγραμμα του 2006 για την κατάργηση των στερεοτύπων. Νέοι από έξι χώρες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με σκοπό να αναπτύξουν διάλογο για τα στερεότυπα που υπάρχουν ανάμεσα σε χώρες της Ανατολής και της Δύσης. «Αυτό που αναδείχτηκε ήταν ότι τις περισσότερες φορές τα στερεότυπα δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, αλλά δημιουργούνται στο μυαλό των ανθρώπων. Για την πρωτοτυπία του και την ευρηματικότητά του το εν λόγω πρόγραμμα αναδείχθηκε από τη Γενική Γραμματέα Νέας Γενιάς ως το καλύτερο πρόγραμμα νεολαίας το 2006», τονίζει η κ. Σάινερ.
Σε ό,τι αφορά την 8η διεθνή συνάντηση νέων, αυτή θα πραγματοποιηθεί από μεθαύριο Τετάρτη, 27 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου και στο πλαίσιο αυτής οι 25 νέοι θα επισκεφθούν τα ήδη γνωστά χωριά Άγιος Γερμανός και Ψαράδες, αλλά και τα λιγότερο γνωστά, Μικρολίμνη, Καρυές, Καλλιθέα και Πλατύ.
Τα παιδιά θα πάρουν συνεντεύξεις από τους ανθρώπους του τόπου, θα ρωτήσουν αν γνωρίζουν τα περιπατητικά μονοπάτια της περιοχής, αν υπάρχει κάποια μικρή λαογραφική συλλογή που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, πότε γίνονται τα πανηγύρια κάθε χωριού, ποια είναι τα σημεία με την καλύτερη θέα.
Επίσης, θα τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο και στο τέλος θα οργανώσουν το υλικό τους σε μια συνολική πρόταση για ιδέες και δράσεις, που μπορούν να προσελκύσουν νέους σε ηλικία επισκέπτες.
Πηγή: www.ert3.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου