Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Του Γεώργιου Ι. Γιαννάκη: Δημοτικό Συμβούλιο Νέων

Του Γεώργιου Ι. Γιαννάκη
Οικονομολόγος – Λογιστής 
π. Ειδικός Σύμβουλος Δήμου Χαλκηδόνος

Με αφορμή άρθρο στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα του ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ και όχι μόνο, και στο ΡΑΔΙΟ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ, σύμφωνα με το οποίο συγκροτείται Δημοτικό Συμβούλιο Νέων στον Δήμο Θέρμης, αλλά και ένα παλαιότερο δικό μου άρθρο με τίτλο: ‘Η συμμετοχή των νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση’, στο οποίο παρότρυνα τους νέους να αποκτήσουν το θάρρος της έκφρασης της γνώμης τους, να αναλάβουν ενεργό ρόλο στα δρώμενα της κοινωνίας στην οποία ζουν, αναδεικνύοντας προβλήματα και καταθέτοντας προτάσεις για την επίλυσή τους, επανέρχομαι με την παρακάτω σκέψη – πρόταση.

Μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσει και στον Δήμο μας ένας θεσμικός διάλογος για την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων;

Ενός Συμβουλίου που θα στοχεύει:
  • Στην ενίσχυση του παραγωγικού διαλόγου και της κριτικής σκέψης.
  • Στην εξοικείωση των νέων με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.
  • Στη συμβολή τους στη διαμόρφωση του τοπικού στρατηγικού σχεδίου για τη νέα γενιά.
  • Στην οργάνωση και την υποστήριξη δράσεων που αφορούν σημαντικούς τομείς της κοινωνικής ζωής του Δήμου.
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες χρειάζεται να γίνουν πεδίο δραστηριότητας των νέων ανθρώπων, ώστε με τις αντιλήψεις και τις ιδέες τους, που είναι γεμάτες όραμα και ελπίδα για το μέλλον του τόπου, να αποτελέσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα στη μάχη για μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα έχει στο επίκεντρό της τους πολίτες και την κοινωνία.

* Η διαδικασία συγκρότησης του ΔΣ Νέων είναι γνωστή, καθώς διέπεται από τον Ν. 3443/2006. Επίσης, πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα έχουν συγκροτήσει ήδη ΔΣ Νέων, ενώ και στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους Αγ. Αθανασίου, Κουφαλίων, Χαλκηδόνας λειτουργούσαν Συμβούλια Νεολαίας.

** Η λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου νέων αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση και της παρούσας Διοίκησης του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου