Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πώς οι κάτοικοι του Αδένδρου σταμάτησαν τις κλοπές

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ταρταμπούκα
parousiazw.gr 

Αν διασχίσετε βράδυ με το αυτοκίνητο σας το Άδενδρο Θεσσαλονίκης, θα δείτε στις εισόδους του οικισμού, ένα μικρό κουβούκλιο με ορισμένους ανθρώπους μέσα.

Είναι τα μέλη της ομάδας φύλαξης, που δημιούργησαν οι ίδιοι οι κάτοικοι για να αντιμετωπίσουν τα αλλεπάλληλα κύματα κλοπών. Και το κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία.


Στις αρχές του Φεβρουαρίου μερικοί κάτοικοι πήραν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν αυτή την ομάδα εθελοντών για να προστατεύσουν τα σπίτια τους. Προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν όσους περισσότερους μπορούσαν και φαίνεται πως το πέτυχαν. «Στην αρχή, όπως είναι φυσικό, όλοι ήμασταν διστακτικοί και επιφυλακτικοί. Μετά όμως αποδείχθηκε πως υπήρχε αποτέλεσμα», δηλώνουν στο Παρουσιάζω.

«Από τους 3000 κατοίκους, η ομάδα σήμερα αριθμεί περίπου 280 εθελοντές», αναφέρει ο κ.Γιώργος Κ. ένας από τα ιδρυτικά μέλη. Αυτό σημαίνει πως ένα τουλάχιστον άτομο από κάθε οικογένεια συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια.

Όπως μας πληροφορούν οι υπεύθυνοι, στις τρεις εισόδους του χωριού υπάρχουν άνθρωποι που παρατηρούν την κίνηση των αυτοκινήτων, από τις 19:00 έως τις 23:00 περίπου κάθε μέρα, με βάρδιες. Μάλιστα, οι κάτοικοι δημιούργησαν μικρά ευδιάκριτα κουβούκλια, στα οποία κάθονται μέσα προφυλαγμένοι και από τις κακές καιρικές συνθήκες. «Στόχος μας είναι να γνωρίζουμε την κίνηση των οχημάτων ώστε αν υπάρξει κάποια ύποπτη κίνηση να αποφευχθούν τα χειρότερα», δηλώνει ο ίδιος. Έχουν υπόψη τους στοιχεία του αυτοκινήτου όπως το χρώμα, τη μάρκα ή την περιοχή προέλευσης των πινακίδων. Δεν καταγράφουν στοιχεία πινακίδων για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

«Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα, καλούμε αμέσως την αστυνομία χωρίς να επέμβουμε», επισημαίνει ο κ.Στέργιος Τ. εθελοντής της ομάδας. «Το μόνο που κάνουν σε κάποιες περιπτώσεις είναι να ακολουθούμε το αυτοκίνητο από μια ασφαλή και διακριτική απόσταση των 30- 40 μέτρων», συμπληρώνει. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως κατάφεραν να μειώσουν στο ελάχιστο τις κλοπές, αφού οι επίδοξοι ληστές –που συνήθως κάνουν «επισκόπηση» του χώρου προσπαθώντας να εντοπίσουν τα άδεια σπίτια- φοβούνται πως θα τους αντιληφθούν.

Μάλιστα, διακρίνοντας τα γενικότερα προβλήματα του χωριού έχουν κάνει ορισμένες νομικές κινήσεις ώστε να νομιμοποιήσουν την ύπαρξη αυτής της ομάδας εθελοντών, όπως μας πληροφορεί ο κ.Νίκος Κ., ένας εκ των ατόμων που έχουν αναλάβει να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες. «Έχει συσταθεί ένα καταστατικό και έχει δοθεί σε δικηγόρο, προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν σύλλογο. Έχουμε συμπεριλάβει τα διάφορα προβλήματα και ελλείψεις που υπάρχουν στο χωριό για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη και ευκολότερη την καθημερινότητά τους», επισημαίνει.

Ο σκοπός τους είναι αποτρεπτικός και κυρίως συμβουλευτικός. Ενώ, το αρχικό πρόβλημα ήταν οι κλοπές, στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε πως οι εθελοντές αυτοί μπορούν να συμβάλλουν και σε άλλες δράσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως έχουν βοηθήσει δύο φορές σε κατάσβεση πυρκαγιάς εντός του χωριού. Ακόμη, βοήθησαν έναν άνθρωπο που είχε μπει με το αυτοκίνητό του σε ένα χωράφι.
 Πηγή: parousiazw.gr 


3 σχόλια:

  1. ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΔΕΝΔΡΟΥ.ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ (ΒΑΛΜΑΔΑ) ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΙΝ ΕΝΝΙΑ ΜΗΝΕΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ,ΚΩΣΤΑΣ Τ. ,ΚΩΣΤΑΣ Δ, . ΤΑΣΟΣ Π. , ΑΡΗΣ Τ. , ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΥΝΕΔΡΑΜΑΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑΤ και ΤΕΑ για μια Ελλάδα ΝΕΑ!
      Τι παπαριές είναι αυτές που ακούω!

      Διαγραφή