Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Σταθερή άνοδος. Και ποιος είναι ο Μάρκος Μπόλαρης;

Και ποιος είναι ο Μάρκος Μπόλαρης;
Τον ξέρει κανείς για να θέλει να εκλεγεί «μικρός πρωθυπουργός»; Και αν τελικά εκλεγεί, προτίθεται άραγε να ντυθεί Αϊ-Βασίλης και να φέρει ιδίαις χερσίν 1 δισ. ευρώ στον τόπο του- όπως διατείνεται ότι έκανε ο αντίπαλός του; Προτίθεται να σβήσει πρόστιμα σε παραβάτες, να αναθέσει δουλειές στην οικογένειά του, να πάει σε 4.000 γάμους και 1.000 κηδείες; Αν δεν τα κάνει αυτά, θα τον στηρίξει η Θεσσαλονίκη; Είναι η πόλη που επί μία οκταετία ξεκαρδίζεται με τα καμώματα του νομάρχη της και νιώθει ασφαλής από τις σαχλές επιθέσεις εναντίον του αθηναιοκεντρικού κράτους. Ο κ. Μπόλαρης πολιτεύεται εδώ και τριάντα χρόνια με χαμηλούς τόνους, σε χαμηλή κλίμακα: στον δήμο και στη νομαρχία του τόπου του, στας Σέρρας. Δικηγόρος το επάγγελμα, 52 ετών, νυμφευμένος με συμβολαιογράφο και πατέρας έξι παιδιών.
Για να γίνει βουλευτής ο κ. Μπόλαρης χρειάστηκε να περάσει ατελείωτες ώρες σε συσκέψεις και επιτροπές. Επεδίωξε χιλιάδες χειραψίες με ψηφοφόρους, έστυψε χιλιάδες φορές το μυαλό του για να θυμηθεί ένα όνομα. Είναι φιλόδοξος άνθρωπος, ήθελε να φτάσει στα ψηλά. Αυτό είναι το μόνο κακό που του καταλογίζουν, αλλά ας είμαστε σοβαροί. Οι ταπεινοί δεν πολιτεύονται, οι ντροπαλοί δεν βγαίνουν από το καβούκι τους.
Ως αντιδήμαρχος έκανε διάφορα· βοήθησε, ας πούμε, στην ίδρυση της βιβλιοθήκης των Σερρών, μιας από τις πιο δραστήριες φωλιές του βιβλίου στη χώρα. Αναστήλωσε κτίρια, χάρισε οικόπεδο για να γίνει το αρχαιολογικό μουσείο, στήριξε τα κέντρα των γερόντων, εξόπλισε το δημοτικό θέατρο. Οι συμπολίτες του τον εκτιμούν για το έργο του και στις τοπικές αναμετρήσεις πάντοτε προκρινόταν σε σταυρούς. Είναι ένας τοπικός παράγοντας που απολαμβάνει να φωτογραφίζεται με τον λαό του αλλά και με τον πρόεδρο του κόμματός του. Ο αγώνας της περιφέρειας για τον κ. Μπόλαρη κρίνεται εκτός έδρας. Δεν εννοούμε τη γεωγραφική καταγωγή. Ούτως ή άλλως θα κρίνουν επτά νομοί και όχι οι θαμώνες στη Διαγώνιο. Ο κ. Μπόλαρης καλείται να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του στα στούντιο, εκεί δηλαδή όπου ανδρώθηκε και ενδυναμώθηκε η φαρσοκωμωδία. Ο σερραίος υποψήφιος δεν είχε τον χρόνο να περιδιαβεί τις γειτονιές με έναν τρόπο που του ήταν οικείος, δεν είχε την πολυτέλεια να εντοπίσει ένα παρατημένο διατηρητέο κτίριο και να δώσει μια ιδέα για να αξιοποιηθεί. Δεν είχε τον χρόνο να βγει παραέξω και να στηρίξει τις επιλογές του κόμματός του, να επικροτήσει τα οικονομικά μέτρα, να δείξει τέλος πάντων πόσο καλός πασόκος είναι. Στην Κεντρική Μακεδονία οι ψηφοφόροι πάνε κάπως στα τυφλά. Εχουν από τη μία πλευρά τον γητευτή με τις πονηρές ατάκες και από την άλλη έναν κανονικό άνθρωπο, ελάχιστα αναγνωρίσιμο.
tovimaonline

Ο κ. Μπόλαρης υποτιμήθηκε ως αντίπαλος στον πρώτο γύρο. Φαίνεται ότι τα αρνητικά αισθήματα για το μνημόνιο εξουδετερώθηκαν από τη σάπια γεύση που αφήνει η απερχόμενη οκταετής διοίκηση. Λίγο ακόμη να υποτιμηθεί και θα του βγει σε καλό. Γιατί ενόσω ο αντίπαλός του περιφέρει τα νέα της νίκης του στον πρώτο γύρο (ως νίκη αντιμετωπίζει την ποσοστιαία πτώση με αλεξίπτωτο), ο κ. Μπόλαρης κάνει τις επαφές του. Συναντήθηκε αμέσως με τέσσερις υποψήφιους περιφερειάρχες για να ζητήσει τη στήριξή τους. Θα πείτε, τι είναι οι ψηφοφόροι; Πρόβατα για να τους στείλουν οι ηττημένοι στην αγκαλιά του Μπόλαρη; Οχι, δεν είναι οι ψηφοφόροι ζα, εν τούτοις δημιουργείται «ρεύμα». Ενα ρεύμα που συγκεντρώνει κατοίκους της Μακεδονίας μπαϊλντισμένους από την κακοδιαχείριση στη νομαρχία, προοδευτικούς που δεν αντέχουν το λαμέ της νύχτας και την πολιτική μπουρδολογία. Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, που βρίσκουν κάτι συγκινητικό στην υποψηφιότητα του κ. Μάρκου Μπόλαρη, που επί δεκαετίες ασχολείται με τα κοινά.
Βρίσκουν συγκινητικό αυτό το σταδιακό ανέβασμα, από τα κομματικά χαμηλά στον θρόνο του Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου