Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Οι πρωτιές και οι εκπλήξεις της στραυροδοσίας στους δήμους

Της Φανής Σοβιτσλή

Κερδισμένοι και όσοι από τους σημερινούς δημάρχους έθεσαν υποψηφιότητα ως δημοτικοί σύμβουλοι στους διευρυμένους δήμους.

Πρωτιές, πολύ καλή σειρά εκλογής και εξοστρακισμό των “παλιών καραβάνων” στους δήμους κατάφεραν πολλοί νέοι και άφθαρτοι πολιτικά που εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι στους καλλικρατικούς δήμους. Πολλοί από αυτούς είναι γόνοι παλιών αυτοδιοικητικών στελεχών, δημάρχων και πολιτικών, οι οποίοι αξιοποίησαν τον μηχανισμό της οικογένειας, εν πολλοίς και το κόμμα στο οποίο ανήκουν, προκειμένου να εκλεγούν πρώτοι ή σε μία καλή σειρά.
Πρωτιές όμως, που ήταν αναμενόμενες, κέρδισαν στην εκλογική αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής και αρκετοί εν ενεργεία δήμαρχοι, οι οποίοι αποφάσισαν να μη διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο στους καλλικρατικούς δήμους -πλην του δημάρχου Αγίου Παύλου Νίκου Βαρσάμη, ο οποίος εκλέγεται δεύτερος στο οικείο δημοτικό διαμέρισμα του νέου δήμου Νεάπολης Συκεών.
Πρώτοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα εγκαταλείψουν την καρέκλα του δημάρχου και θα καταλάβουν το έδρανο του δημοτικού συμβούλου από την 1η Ιανουαρίου 2011 εξελέγησαν: ο Μιχάλης Γεράνης, δήμαρχος Χορτιάτη που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη (συγκέντρωσε 2.900 σταυρούς, τους περισσότερους από όλους τους υποψηφίους, και εκλέγεται πρώτος στον καλλικρατικό δήμο), και ο δήμαρχος Μίκρας Θεόδωρος Γκουστίλης, που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Θεόδωρου Παπαδόπουλου, στον δήμο Θέρμης. Πέμπτος εκλέγεται προς το παρόν -δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των σταυρών- στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Σοχού Θεοφάνης Παππάς, που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Πρώτος δημοτικός σύμβουλος στο διαμέρισμα της Μενεμένης εκλέγεται ο νυν δήμαρχος Γιώργος Ακτσελής, που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Λάζαρου Κυρίζογλου, στους Αμπελόκηπους. Πρωτιά κατέκτησε και ένας πρώην δήμαρχος, ο Απόστολος Τσολάκης (πρώην δήμαρχος Βασιλικών), που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Θεόδωρου Παπαδόπουλου, στη Θέρμη, συγκεντρώνοντας 2.232 σταυρούς.

Οι γόνοι… τώρα δικαιώνονται
Για πολλούς θεωρήθηκε ανατροπή, καθώς έριξαν στις τελευταίες θέσεις παλιούς δημοτικούς συμβούλους, και για άλλους αναμενόμενη πρωτιά. Γεγονός πάντως είναι ότι οι γόνοι δημάρχων, πολιτικών και στελεχών της Τ.Α. κατάφεραν να πάρουν την πρωτιά.
Στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη πρώτος δημοτικός σύμβουλος με διαφορά εξελέγη με 1.500 ψήφους ο 30χρονος Γιάννης Καρτάλης, γιος του νυν δημάρχου Πυλαίας Βασίλη Καρτάλη, που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Μάλιστα, ο υιός Καρτάλης κατάφερε να αφήσει στη δεύτερη θέση την Ελένη Γιαννούδη, που εκλέγεται επί σειρά ετών δημοτική σύμβουλος, ενώ είχε για χρόνια επιτελική θέση στον δήμο.
Στο δημοτικό διαμέρισμα του ίδιου δήμου, το Πανόραμα, πρώτος εκλέγεται ο 27χρονος Σωκράτης Δορής με 1.400 σταυρούς, αφήνοντας πίσω του τον Γιώργο Κεδίκογλου, πρώην δήμαρχο Πανοράματος, που θεωρείται παλιά… καραβάνα στην Τ.Α. Ο νεαρός Δορής είναι γιος του επί χρόνια δημοτικού συμβούλου Πανοράματος Στέλιου Δορή.
Σε καλή θέση εκλέγεται -συγκεντρώνει προς το παρόν 906 σταυρούς- και η Ανθή Σαλαγκούδη, κόρη του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη, που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Γκιουλέκα.
Δεύτερος στο διαμέρισμα της Νεάπολης εκλέγεται ο Γιώργος Χατζησάββας, γιος του πρώην, επί 16 συνεχή έτη, δημάρχου Νεάπολης Γρηγόρη Χατζησάββα. Συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Σίμου Δανιηλίδη, στον δήμο Νεάπολης - Συκεών, συγκεντρώνοντας πάνω από 1.050 σταυρούς.
Στην 7η θέση εκλέγεται -βάσει της μέχρι τώρα καταμέτρησης- στο δημοτικό διαμέρισμα Ευόσμου ο 27χρονος Αχιλλέας Παντελίδης, ο οποίος συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Χατζηβρέττα, στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.
Σε καλή θέση εκλέγονται για πρώτη φορά, στον νέο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, τέσσερις ακόμα νέοι άνθρωποι, χωρίς αρωγή ωστόσο από συγγενικά πρόσωπα στην Τ.Α. Πρόκειται για τους Τριαντάφυλλο Πουρσανίδη, Γαβριήλ Παναγιωτίδη Γιώργο Πατσιά και Χρυσή Νάτση, οι οποίοι εκλέγονται στο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων.    

Οι παλιές… καραβάνες
Από τα νέα δημοτικά συμβούλια όμως δεν θα λείψουν και οι παλιές… καραβάνες της αυτοδιοίκησης, άνθρωποι οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στους δήμους που υπηρέτησαν και πρωτοεξελέγησαν πριν από τουλάχιστον μία ή και δύο δεκαετίες. Ένα από τα πρόσωπα που ταυτίστηκαν με τον δήμο Θεσσαλονίκης τα προηγούμενα χρόνια είναι ο Γιάννης Ζουρνάς, που εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Στέλιου Παπαθεμελή. Ο κ. Ζουρνάς εκλέγεται στον κεντρικό δήμο από το 1986, όταν δήμαρχος εκλέχθηκε ο Σωτήρης Κούβελας. Έκτοτε εκλεγόταν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση εδώ και 26 χρόνια. Δημοτικοί σύμβουλοι όμως επανεκλέγονται και πολλά πρόσωπα που αποτελούν την ομάδα του νυν δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου και έχουν μακρά παρουσία στον κεντρικό δήμο. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ο Βασίλης Γάκης, ο Χάρης Αηδονόπουλος, ο Κώστας Κζαντζίδης, η Λίτσα Κολοβού, ο Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου και ο Νίκος Μακραντωνάκης, που φαίνεται να εκλέγονται στις πρώτες θέσεις.


Οι αντίπαλοι και η ανατροπή  

Στον δήμο Καλαμαριάς πρώτος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Δημοσθένη Μπακογλίδη εκλέγεται ο νυν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημοσθένης Σαρηγιάννης με 1.313 σταυρούς και δεύτερος ο Γιάννης Ιωσηφίδης με 1.140. Οι δύο τους αποτέλεσαν τους εσωπαραταξιακούς αντιπάλους του κ. Μπακογλίδη, καθώς στις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου μετά την αποχώρηση του Χρ. Οικονομίδη ο κ. Ιωσηφίδης ήταν αντίπαλός του. Όσο για τον κ. Σαρηγιάννη, πρόσωπο με μακρά πορεία στην αυτοδιοίκηση, ήταν ένα από τα μέλη της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας, που όμως δεν ενέκριναν την υποψηφιότητα του κ. Μπακογλίδη.
Την ίδια ώρα σημειώνεται και μία ανατροπή, στον δήμο Ωραιοκάστρου, όπου η επί 12 χρόνια δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Υφαντίδου (εκλέγεται με την παράταξη του δημάρχου Ν. Μπάτου) δίνει μάχη για την τελευταία θέση με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Χρυσούλα Ανδρεάδου.
Της Φανής Σοβιτσλή
Fsovitsli@makthes.gr
Πήγη: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου