Το μεγαλύτερο εν εξελίξει έργο διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας δρομολογείται. Σε τέσσερις μήνες η μελέτη, τέσσερις περιοχές της δυτικής πόλης.
Σε τέσσερις μήνες και με υποψήφιες τέσσερις περιοχές θα γίνει η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα της Θεσσαλονίκης, που από χτες εγκρίθηκε να κατασκευαστεί.
Πρόκειται για τη μονάδα που θα κληθεί να εξυπηρετήσει δέκα δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, το 60% των απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου), οι οποίοι παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού, αλλά και τους δήμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και τον δήμο Παιονίας του Κιλκίς.
Η σχετική μελέτη που θα εξετάσει τις δυνατότητες χωροθέτησης της ΜΕΑ είναι σε προκαταρκτικό στάδιο κι από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τετράμηνο.
Οι τέσσερις υποψήφιες περιοχές από τις οποίες θα επιλεγεί η τελική, που θα φιλοξενήσει τη μονάδα, βρίσκονται στη Μαυροράχη και στους δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου. Αυτές κρίθηκαν ως οι πιο κατάλληλες, επειδή υπάρχουν και οι απαιτούμενες διαθέσιμες εκτάσεις.
Το τετράμηνο, που θα εξελίσσεται η σχετική μελέτη, ο ΦΟΔΣΑ θα ενημερώσει τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, ενώ θα κάνει και την απαιτούμενη διαβούλευση με τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Ήδη οι επιστολές προς τους δήμους έχουν αρχίσει να στέλνονται από το ΦΟΔΣΑ, με τίτλο «Γνωμοδότηση για χωροθέρηση της ΜΕΑ». Στην επιστολή οι δήμαρχοι καλούνται να προτείνουν και οι ίδιοι τυχόν κατάλληλων χώρων, καθώς η ΜΕΑ θεωρείται έργο «βαρέας όχλησης».
Η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα είναι από τα εμβληματικά έργα και θα κατασκευαστεί, όπως αποφασίστηκε χτες με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Γι' αυτό έχει υπάρξει μάλιστα και ομόφωνη απόφαση των δημάρχων τον Ιούλιο του 2017. Θεωρείται το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων αυτή τη στιγμή στη χώρα και αναγκαίο για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών απορριμμάτων.
Σύμφωνη είναι και η γνώμη της ΠΕΔΚΜ για την υλοποίηση του έργου, καθώς θεωρεί ότι είναι έργο προστασίας του περιβάλλοντος, που θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης και θα αποφορτίσει από ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα τους δήμους, που έχουν και την ευθύνη για τα απορρίμματα και δαπανούν πολύ σημαντικά ποσά.
Η ΜΕΑ θα επεξεργάζεται σύμμεικτα απορρίμματα και βιοαπόβλητα και σύμφωνα με τους αρμόδιους θα συμβάλλει στη δραστική μείωση του όγκου και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, στον περιορισμό και την αποφυγή της πιθανότητας ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και στην εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, περιορίζοντας έτσι και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Πηγή: www.voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου