Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Το βαμβάκι παραμένει ο «λευκός χρυσός»

Διαψεύστηκαν οι "Κασσάνδρες" που μιλούσαν για τέλμα στον κλάδο του βάμβακος στη χώρα μας, καθώς μπορεί το προϊόν να εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό- ως και 60% από

τις επιδοτήσεις -ωστόσο οι επιχειρηματίες του χώρου δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη και εξακολουθούν να δουλεύουν, συστηματικά και με επιμονή, για τη διατήρηση της θέσης που κατέχει η χώρα μας στη διεθνή "σκακιέρα".

Η φετινή χρονιά εξελίσσεται ιδιαίτερα θετικά, αφού, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια της χώρας περισσότερα από 845 εκατ. κιλά βάμβακος, έναντι των 777.246.402 κιλών πέρυσι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι και τη λήξη του τρέχοντος μήνα- οπότε και λήγει η εκκοκκιστική περίοδος -δεν αποκλείεται να υπερβούμε τα 850 εκατ. κιλά.

Η φετινή, καλή χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στο γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκαν ασθένειες που να προσβάλλουν το προϊόν και να το καταστήσουν άχρηστο, όπως έγινε πέρυσι με το πράσινο σκουλήκι.

Επιπροσθέτως, ενώ κατά την περσινή εκκοκκιστική περίοδο καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα (κατά 400.000), η απόδοση ήταν σημαντικά μικρότερη έναντι της φετινής, οπότε και σπάρθηκαν συνολικά (στη χώρα) 2.470.571 στρέμματα. 
Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου