Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Στον «αέρα» η ημερομηνία των Αυτοδιοικητικών εκλογών

Συνταγματολόγοι, ο εμπνευστής του Καλλικράτη Γιάννης Ραγκούσης, δήμαρχοι και μαζί τους ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν ευθέως την ημερομηνία του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που ορίστηκε για την Κυριακή 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται μαζί με τις Ευρωεκλογές

Κατά τους αμφισβητούντες την ημερομηνία που όρισε το υπουργείο εσωτερικών, αφού οι Ευρωεκλογές διεξάγονται την 25η Μάιου, την ίδια ημέρα πρέπει να γίνουν κι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτόματα, δε, ο δεύτερος γύρος πηγαίνει την επόμενη Κυριακή 1η Ιουνίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών όρισε τις δημοτικές εκλογές στις 18 Μαΐου του 2014 και τον δεύτερο γύρο στις 25.

Όμως πολλοί συνταγματολόγοι και νομικοί εγείρουν θέμα νομιμότητας καθώς μια μεγάλη μερίδα δήμων θα εκλέξει δημοτικές αρχές από τον πρώτο γύρο και έτσι την δεύτερη Κυριακή στις 25 δεν θα διενεργήσει δημοτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως ορίζει ο νόμος.

Ο δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης έβαλε ακριβώς το ίδιο ζήτημα επισημαίνοντας ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου εσωτερικών παραβιάζει ευθέως τον νόμο.

Σήμερα το πρωί στο Mega ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης υπερασπίστηκε την απόφαση για τον πρώτο γύρο στις 18 Μάιου.

Πάντως το θέμα οδεύει προς το ΣτΕ καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο. 
Πηγή: paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου