Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Στις Βρυξέλλες ο “καλύτερος νέος αγρότης”

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
makthes.gr

Το βραβείο για τον καλύτερο νέο αγρότη στην Ευρώπη θα διεκδικήσει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο 26χρονος Χρήστος Παναγιωτίδης από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί στην Ελλάδα ο καλύτερος νέος αγρότης.


Ο νικητής, που αναδείχτηκε σε διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, διότι η φάρμα του διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά πολυλειτουργικότητας, βιωσιμότητας, “πράσινων” πρακτικών και κοινωνικής προσφοράς, θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες στις 29 Ιανουαρίου 2013.

Ο Χρήστος Παναγιωτίδης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη γεωργία από την ηλικία των 15 ετών, όταν με την προτροπή και στήριξη της οικογένειάς του φοίτησε στο Γαλακτοκομικό Τεχνικό Λύκειο και στη συνέχεια στο Τμήμα Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων του ΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Σήμερα έχει καταφέρει να αναπτύξει την επιχείρησή του και να παράγει άριστης ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα παρά την ελλιπή κρατική υποστήριξη και το άγονο αγροτικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Στα 800 στρέμματα του οικογενειακού αγροκτήματος στον οικισμό “Πλατεία” Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει μια καθετοποιημένη γεωργική και κτηνοτροφική βιολογική μονάδα (παραγωγή, συσκευασία, εμπορία). Τα ζώα του αγροκτήματος Παναγιωτίδη προέρχονται από αυτόχθονες φυλές και εκτρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στο χωράφι του (μηδική, καλαμπόκι, σιτηρά κ.ά.). Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγει διατίθενται απευθείας στην ελληνική αγορά χωρίς μεσάζοντες, ενώ έχουν βραβευτεί και με το αργυρό βραβείο Γεύσης στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού.

Ο διαγωνισμός που έγινε από την Π.Ε.Ν.Α. αφορούσε αγρότες μικρότερους των 40 ετών, που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Οι κατηγορίες και τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν καινοτομία, βιωσιμότητα, “πράσινες” πρακτικές, πολυδραστηριότητα. Ο νικητής αξιολογήθηκε από ειδική επιτροπή. Πολύτιμη υποστήριξη στην ελληνική αποστολή για τη συμμετοχή της στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, σύμφωνα με την Π.Ε.Ν.Α., παρέχουν ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος μαζί με τον Γιώργο Παπαστάμκο, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκήρυξε πρόγραμμα για την ενίσχυση 8.000 νέων αγροτών με το 70% του ύψους της εγκεκριμένης χρηματοδότησής τους ως προκαταβολή. Στόχος τού προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου, με την εγκατάσταση σε αυτήν νέων ανθρώπων (ηλικίας κάτω των 40 ετών), μέσω της παροχής κινήτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική εγκατάστασή τους και η διαρθρωτική προσαρμογή των εκμεταλλεύσεών τους, με την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου (γεγονός που θα συμβάλει θετικά τόσο στην απασχόληση όσο και στη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο). 
Πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου