Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η απάτη της σοδειάς -37.000 αγρότες «έκλεψαν»244 εκ. ευρώ μέσω ΦΠΑ

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι ελεγκτές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όταν διαπίστωσαν μία τεράστια απάτη με δράστες 37.000 αγρότες, οι οποίοι εισέπραξαν 244 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ωστόσο να μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Την μαύρη διαρροή χρήματος αποκάλυψε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσαυτάρης πέρυσι, 292.000 δικαιούχοι αγρότες εισέπραξαν επιστροφή 11% ΦΠΑ συνολικού ποσού 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τους 292.000 αγρότες όμως που μοιράστηκαν αυτά τα χρήματα μόλις τα 156 εκατομμύρια πήγαν σε περίπου 155.000 αγρότες, αφού 37.000 άτομα κατάφεραν να μοιραστούν τα υπόλοιπα 244 εκατομμύρια.

Τώρα το υπουργείο θα ξεκινήσει έλεγχο για πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Ωστόσο από τα πρώτα δείγματα των ελέγχων έχουν εντοπιστεί απίστευτες περιπτώσεις. Όπως αναφέρουν και Τα Νέα χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με μία αγρότισσα, η οποία έχει στην κατοχή της τιμολόγια αξίας 4,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε άλλες περίπτωσις εμφανίζονται αγρότες που παρουσίασαν παραστατικά αλλά δεν είχαν καν παραγωγή. Ενώ γέλια προκαλεί η περίπτωση 100 αγροτών που ενώ δήλωσαν εισόδημα 2,2 εκατομμυρίων ευρώ παρουσίασαν παραστατικά και έλαβε επιστροφές ΦΠΑ αξίας 3,4 εκατομμυρίων.

Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και εντοπιστούν οι παραβάσεις οι αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που παράνομα έλαβαν, αλλιώς οι αγρότες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες.
Πηγή: thessportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου