Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΣΙΝΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Ηταν κάμπος, έγινε χαβούζα...

Πηγή: Δημοσίευση ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 19/01/1996 Κλικ Εδώ για όλο το άρθρο.
Οι κάτοικοι ζουν κάτω από ένα νέφος μαγγανίου. Οι βιομηχανίες λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Οι αρρώστιες από τα λύματα δεν είναι μία υποθετική απειλή. Λύση μπορεί να δώσει μόνο η κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων.

Πάνω από τα σπίτια, υπερίπταται το μαγγάνιο που βγαίνει από τη χημική βιομηχανία TOSOH και μαυρίζει, εκτός από τα σπίτια, και τις καρδιές των ανθρώπων. Πρόκειται για τη Σίνδο, οι κάτοικοι της οποίας προσπαθούν να επιβιώσουν ανάμεσα σ' αυτό το χάος.
Επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.
Η Σίνδος έχει το δικό της νέφος. Μπορεί οι ρύποι από τις καμινάδες να ανεβαίνουν τη μέρα ψηλά, το βράδυ όμως που κατεβαίνει το βαρομετρικό παρατηρείται το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής αναστροφής, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οι ρύποι στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Τότε, η Σίνδος βουλιάζει στην ομίχλη. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, όμως, αξιόπιστα στοιχεία για τη μόλυνση δεν υπάρχουν. Ενας σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπολειτουργεί και μόνιμα αντιμετωπίζει προβλήματα στη στελέχωσή του. Για το ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ επιδεινώνεται από αυτή την κατάσταση η υγεία των καρδιοπαθών. Οι επιστήμονες, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως η εισπνοή του μαγγανίου δημιουργεί αλλοιώσεις στα κύτταρα του εγκεφάλου και προκαλεί πολλές ασθένειες (πάρκινσον, στείρωση στους άνδρες κτλ.).


Η TOSOH, που "πνίγει" τη Σίνδο στο μαγγάνιο, εγκαταστάθηκε εκεί τον καιρό της δικτατορίας. "Τότε όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε με την εγκατάσταση - ακριβώς δίπλα στα σπίτια μας - μιας τόσο επικίνδυνης για την υγεία των κατοίκων βιομηχανίας", είπε στο "Ρ" ο Α. Κατσαβουνίδης,κάτοικος της περιοχής, που το σπίτι του βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από την TOSOH. "Ολοι μας ζούμε με χάπια. Ο κόσμος υποφέρει από ζαλάδες, ενώ λέγονται πολλά για αυξημένα ποσοστά καρκίνου στον πληθυσμό μας. Στα σπίτια μας δεν ανοίγουμε ποτέ το παράθυρο χειμώνα - καλοκαίρι. Εγιναν διαμαρτυρίες, μαζεύτηκαν υπογραφές και υποβλήθηκαν μηνύσεις, τόσο για την TOSOH, όσο και για τη βιομηχανία οινοπνεύματος "Αλμιράντης". Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα", κατέληξε..

Μόνο οι κινητοποιήσεις θα σταματήσουν την ασυδοσία
Ο Δήμος της Σίνδου βρίσκεται στην "άχαρη" θέση - χωρίς συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και χωρίς καμιά παρέμβαση από την πολιτεία - να αντιμετωπίσει με τις δικές του δυνάμεις τα σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται στην περιοχή. Κι ο αγώνας αυτός, φυσικά, είναι άνισος. Γιατί η περιοχή χρειάζεται μέτρα αντιρύπανσης και έργα υποδομής για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 19/01/1996
Λ. Ν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου