Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Τούρκοι αγοράζουν ιστορική χαρτοβιομηχανία της Θεσσαλονίκης (ΜΕΛ)

Πηγή: Το Βήμα, Thestival.gr
Η οικονομική κρίση «γονάτισε» την ιστορική χαρτοβιομηχανία της Θεσσαλονίκης, Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, γνωστή ως ΜΕΛ, που σε λίγο καιρό περνά σε χέρια Τούρκων…

Ο τουρκικός όμιλος Pak Holdings αναμένεται να αγοράσει την ΜΕΛ, μια εταιρεία ηγέτης στον κλάδο της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Οικονόμου, πρόσφατα είχε απασχολήσει τη δικαιοσύνη, αφού οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για μη απόδοση ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών προς το δημόσιο ύψους 800.000 ευρώ. Η σύλληψή του τότε είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών επιχειρηματιών, αλλά και φορέων της Θεσσαλονίκης, καθώς πρόκειται για ένα επιχειρηματία που οδήγησε την βιομηχανία χάρτου της Ελλάδας σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα» έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία της ΜΕΛ και πλέον να ανήκει σε Τούρκους.
Η άνοδος της τιμής των καυσίμων, οι μειωμένες παραγγελίες και οι πολλές άλλες συνέπειες της οικονομικής κρίσης οδήγησαν την εταιρεία στην απόφαση να κινήσει διαδικασίες πώλησης.
Όπως διαβάζουμε στο «Βήμα», η ΜΕΛ ιδρύθηκε το 1964. Το 1981 πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το 1998 ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής ομάδας επενδυτών απέκτησε την εταιρεία.
Η εταιρεία παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.) και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της. Οι πωλήσεις της τα τελευταία χρόνια ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ, η λειτουργική της κερδοφορία ανήρχετο στα 15 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα κυμαινόταν μεταξύ 1 με 1,5 εκατ. ευρώ λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους που είχε ως ενεργοβόρος βιομηχανία.
Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το «Βήμα» η κρίση της ελληνικής αγοράς «στέρησε» από την εταιρεία 20.000 τόνους. Αν και ενισχύθηκαν οι εξαγωγές, οι ζημίες δεν μπορούσαν να καλυφθούν.
Οι διαπραγματεύσεις με τον τουρκικό όμιλο, που ανήκει στην οικογένεια Pak και έχει πολυσχιδείς δραστηριότητες, βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Πηγή: Το Βήμα, Thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου