Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Το ελαιόλαδο μειώνει τα εγκεφαλικά

Μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, διατρέχουν οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν αρκετό ελαιόλαδο στις σαλάτες καθώς και στο μαγείρεμα, σύμφωνα με νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. Αυτό έρχεται να προστεθεί στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία του ανθρώπου το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο, σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος, διαβήτη, υψηλής πίεσης, υψηλής «κακής» χοληστερίνης, παχυσαρκίας κ.α.
Ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Σκαρμέας, καθηγητής νευρολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολύμπια και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αναφέρει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια συγκεκριμένα συστατικά του ελαιόλαδου επιφέρουν την προστατευτική δράση τους, ενώ επισημαίνει ότι το ελαιόλαδο έχει και έμμεσα οφέλη, καθώς κάνει πιο νόστιμες τις υγιεινές τροφές. Σημειώνει, πάντως, ότι μόνο νέες μελλοντικές κλινικές δοκιμές μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη στα νέα ευρήματα και να οδηγήσουν πιθανώς σε νέες προληπτικές ιατρικές συστάσεις για την αποφυγή του εγκεφαλικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ERT
Επιμέλεια:
Βανέσσα Δημοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου