Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Εξόρυξη αμμοχάλικων στη Γέφυρα Θεσαλονικης για συντήρηση αγροτικής οδοποιίας


Του Ευσταθιάδη Λουκά, Σύμβουλου Δ.Κ. Γέφυρας

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μπήκε το θέμα της συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας στη Γέφυρα, προκειμένου να παρθεί παράταση για το έργο.

Η θέση μου ως συμβούλου της Γέφυρας είναι ότι για να γίνει το έργο και να παρθούν τα αμμοχάλικα από το αγρόκτημα του χωριού μας, όπως θέλει ο εργολάβος, πρέπει να υπάρχει νόμιμη άδεια εξόρυξης η οποία να πλήρη τους περιβαλλοντικούς όρους. Και σε τελική ανάλυση προτιμώ να έρθουν τα αμμοχάλικα έξω από τη Γέφυρα, για να μην επιβαρυνθει άλλο το φυσικό περιβάλλον στο χωριό μας.


Αρκετά υποφέραμε από παράνομες ενέργειες εργολάβων τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίοι στο βωμό του κέρδους, δεν υπολόγισαν καμιά επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον.

Παρακάτω παραθέτω την σχετική επιστολή μου για το συγκεκριμένο θέμα, προς το Τοπικό Συμβούλιο Γέφυρας.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Δ.Κ. ΓΕΦΥΡΑΣ:

Αγαπητέ πρόεδρε , αγαπητοί Σύμβουλοι

Έχει περιέλθει σε γνώση και δική μου αλλά και δική σας, η πρόθεση εργολάβου ο οποίος μειοδότησε και ανέλαβε τη επίστρωση αγροτικών δρόμων της Γέφυρας με αμμοχάλικα, να πάρει το υλικό που του χρειάζεται από χωράφια του αγροκτήματος του χωριού μας.

Είμαι κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια ενέργεια γιατί η πρακτική αυτή των εργολάβων η οποία ακολουθήθηκε τόσα χρόνια και αντιμετωπίστηκε με ανοχή από ορισμένους, κληροδότησε στο χωριό μας ένα βαριά τραυματισμένο και αλλοιωμένο φυσικό περιβάλλον, γεμάτο από τεράστιες τρύπες στο έδαφος, τις οποίες άφηναν οι συγκεκριμένοι κύριοι αφού έπαιρναν το υλικό τους, κερδίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά από αυτό.

Συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι να έχουμε σήμερα τακτικούς επισκέπτες στο χωριό μας, τους κάθε λογής βιομηχάνους, οι οποίοι θέλουν να ‘’αναβαθμίσουν με το αζημίωτο αυτό το τραυματισμένο φυσικό περιβάλλον, ρίχνοντας μέσα στις ανοιχτές τρύπες τα βιομηχανικά τους απόβλητα.

Επειδή όπως ξέρετε μια αμμοληψία προκειμένου να είναι νόμιμη πρέπει να πληροί συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, να έχει εκδοθεί γι αυτήν σχετική άδεια και τέλος να οδηγεί σε αποκατάσταση του χώρου, σας δηλώνω ότι προσωπικά θα σταθώ απέναντι σε οποιαδήποτε αμμοληψία δεν πληροί τους όρους αυτούς .

Σε μια τέτοια περίπτωση θα καταγγείλω άμεσα στη Δικαιοσύνη και τον εργολάβο που ενδεχομένως θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια αλλά και όλους εκείνους που τον διευκόλυναν στην πράξη αυτή, με ενδεχόμενες αμέλειές τους.

Φιλικά

Ευσταθιάδης Λουκάς, Σύμβουλος Δ.Κ. Γέφυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου