Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ Γ. ΜΕΛΙΚΗ ΣΤΗ ΜΕΛΙΚΗ


Το Σάββατο 4 Ιουνίου και στις 8 στην Μελίκη Ημαθίας εγκαινιάστηκε και άνοιξε τις πόρτες του το εθνολογικό Μουσείο του Γιώργη Μελίκη στο κοινό της περιοχής αλλά και στους μαθητές και φοιτητές που θέλουν να μάθουν ή να κάνουν εργασίες.

Ο Γ. Μελίκης ήταν το πρόσωπο της εκδήλωσης και μιλούσε συνεχώς με τον κόσμο. Εμείς, με το φακό του Χαλκηδονα Web TV & τοου δήμος Χαλκηδονας BlogSpot κάναμε ρεπορτάζ και μπορείτε να δείτε στις παραπάνω  φωτογραφίες  το Μουσείο αλλά και άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση.


Στην εκδήλωση των εγκαινίων έδωσαν το "παρών" ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φ. Δημητριάδης, ο...αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδης, οι αντιδήμαρχοι Αλεξάνδρειας Σ. Κούγκας και Κ. Βενιόπουλος, οι σύμβουλοι Γρ. Μητρόπουλος, Θ. Τσιάπλας και Χρ. Αλευράς, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μελίκης Γ. Μαντζόλας και πολύς κόσμος.

Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οσοι γνωρίζουν από κοντά τον Γιώργη Μελίκη δεν είχαν ποτέ καμιά αμφιβολία για το πόσο επαγγελματισμό και σοβαρότητα κρύβει το κατά τ' άλλα μεράκι του, η ενασχόλησή του με τη λαογραφία και με το μεγάλο πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης. Καμία έκπληξη, λοιπόν, για το νέο του κατόρθωμα, το εθνολογικό Μουσείο Αρχείο - Συλλογή Γιώργη Μελίκη.

Πρόκειται για έναν πολυχώρο περίπου 1.000 τ.μ. ο οποίος απέχει εξήντα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και οκτώ από τη Βεργίνα. Ο νέος αυτός πολιτιστικός χώρος περιλαμβάνει αρχεία από τις εδώ και δεκαετίες εθνογραφικές και άλλες πολιτιστικές καταγραφές του Γιώργη Μελίκη από την υλική και άυλη λαϊκή πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή. Ηχητικό, τηλεοπτικό και φωτογραφικό αρχείο, αρχείο του Λαϊκού Χειμώνα, δανειστική βιβλιοθήκη, πινακοθήκη, αρχαιολογικό αρχείο, Αναστενάρια, ρούχα, κοσμήματα, φορεσιές, εκδόσεις και μόνιμη έκθεση με τα κορυφαία έθιμα και τις λαογραφικές παραδοσιακές δράσεις της Μελίκης και της ευρύτερης περιοχής, είναι αυτά που περιέχονται μέσα σ' αυτό το μικρό πολιτιστικό-εθνογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε εσωτερικούς και αύλειους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους.

Βασικό μέλημα και στόχος του Αρχείου είναι η επιστημονική, εθνογραφική, πολιτιστική και καλλιτεχνική προσέγγιση και τεκμηρίωση με βασικούς αποδέκτες τους νέους σε συνεργασία με πανεπιστήμια, ακαδημίες, μορφωτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα και ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου