Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Σε σταυροδρόμι οι επιδοτήσεις για 260.000 αγρότες

Με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ακόμη και με κατασχέσεις των κοινοτικών επιδοτήσεων, κινδυνεύουν περισσότεροι από 260.000 αγρότες, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση των χρεών που έχουν προς τον ΟΓΑ.


Σύμφωνα με εγκύκλιο του ασφαλιστικού οργανισμού, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τα πρώτα ειδοποιητήρια στους αγρότες για να ρυθμίσουν άμεσα τα χρέη τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως προβλέπεται σε σχετική ρύθμιση που είχε συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ενώ από τον ερχόμενο Ιούλιο θα ξεκινήσει και ο συμψηφισμός κοινοτικών επιδοτήσεων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περισσότεροι από 260.000 αγρότες δεν πληρώνουν σήμερα τις εισφορές τους στον ΟΓΑ και το συνολικό οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ σε ρύθμιση του Ταμείου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί περίπου 30.000 αγρότες.

«Πράσινο» φως

Το σύνολο των κοινοτικών επιδοτήσεων για φέτος υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ οπότε το 40% των χρημάτων κινδυνεύει να δεσμευτεί υπέρ ΟΓΑ εάν οι αγρότες δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Είναι η πρώτη φορά που ανάβει το «πράσινο φως» για να παρακρατηθούν ποσά απευθείας από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος ώστε να υιοθετηθεί ο συμψηφισμός των επιδοτήσεων και με άλλες οφειλές αγροτών προς το Δημόσιο ή και προς τις τράπεζες.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές που ξεκινούν από τα 500 ευρώ, ενώ η μηνιαία δόση ορίζεται από 20 έως 200 ευρώ.
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου