Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Καλλιέργειες στο Δήμος Χαλκηδόνος στο έλεος των αγριόχοιρων!

Τεράστιο ζήτημα και πολλά προβλήματα έχουν προκύψει στο Δήμο Χαλκηδόνος και κυρίως στην Δημοτική Κοινότητα Προχώματος και στο παράκτιο δάσος του Αξιού ποταμού (Ανατολική κοίτη του ποταμού από τα όρια του Ακροποτάμου έως το φράγμα της Γέφυρας)  από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων που καταστρέφουν αγροτικές καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές (θερμοκήπια) με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και να ζητούν να δοθεί λύση. 

Το πρόβλημα έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια  οι αγρότες με επιστολή του προς τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο  καθαριότητας, πράσινου, περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου Χαλκηδόνος, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής  Οικονομίας κ. Σωτήρη Μπάτο και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ζητούν να προφούν στις απαραίτητες ενέργειές ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες καταστροφές υλοποιώντας δράσεις για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος .  

Επίσης οι κάτοικοι κάνουν έκκληση σε όποιον αρμόδιο να βοηθήσει, καθώς πολλές από αυτές τις καλλιέργειες είναι το κύριο εισόδημά τους.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χαλκηδόνος κ. Απόστολος Στεργιάδης τόνισε ότι το πρόβλημα με τους αγριόχοιρους είναι έντονο τα τελευταία χρόνια, ενώ οι καταστροφές που προκαλούν, είναι τεράστιες στον αγροτικό κόσμο. «Κάθε χρόνο  το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα χειροτερεύει και τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά» σημείωσε ο ίδιος για να προσθέσει πως οι ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες είναι μεγάλες. «Στο πέρασμά τους τα αγριογούρουνα καταστρέφουν μποστάνια με καρπουζιά και πεπονιά,  καλαμπόκια, ηλίανθο,  άλλες και πολλές άλλες αγροτικές καλλιέργειες" . 

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Δήμου Χαλκηδόνος Σταύρος Αναγνωστόπουλος  μιλώντας στο ΡΘ ανάφερε  πως «δεν έχουν έρθει ακόμα μέσα στις πλατείες αλλά υπάρχει πρόβλημα στις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής. Υπάρχει πρόβλημα υπερπληθώρας. Από πού περνάνε δεν αφήνουν τίποτα στις καλλιέργειες. Υπάρχει και το πρόβλημα που πετάγονται στους δρόμο».

Επίσης η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου μιλώντας στο ΡΘ τόνισε.: 

«Εδώ και πόσο καιρό η αγωνία δεν μας έχει εγκαταλείψει. Είναι θέμα χρόνου πια να έρθουν παντού, να μας κατακλύσουν ακόμα περαιτέρω. Δεν είναι να εφησυχάζουμε» τονίζει η κ. Πατουλίδου.

«Εκείνο που μπορούμε εμείς να διαπιστώσουμε μόνο είναι αν νοσούν ή όχι. Ξέρω ότι όποιος μας ακούει θα εκνευριστεί αλλά ειλικρινά πρέπει να επαλειφθεί του προβλήματος και το υπουργείο. Θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό αυτό το θέμα» σημειώνει.

Και τέλος να επισημαίνουμε ότι ο αγροτικός κόσμος στην περιοχή είναι προβληματισμένος και αγανακτισμένος, διότι τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους αγριόχοιρους και τις ζημιές που προκαλούν, είναι τεράστιες για τους αγρότες. Πρέπει οι αγρότες αυτοί να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, διότι η καταστροφή είναι μεγάλη. Επίσης πρέπει να επιτραπεί το κυνήγι του αγριογούρουνου όχι μόνο στην κυνηγετική περίοδο που ορίζεται από τη ρυθμιστική κανονιστική διάταξη θήρας, αλλά όλον τον χρόνο, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους. 

Παρακάτω σας παραθέτουμε την επιστολή των αγροτών: 

 Έπιμέλεια Κων/νος Στογιαννάρης
Μέλος της Έ.ΔΗ.Π.Η.Τ Μακεδονίας - Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου