Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Του Απόστολου Στεργιάδη: Παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού “Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής”

Του Απόστολου Στεργιάδη
Δημοτικός Σύμβουλος - Ενεργοί Δημότες Χαλκηδόνος
 

Παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού σήμερα και για ακόμη μία φορά ο Δήμος μας είναι απών από κάθε είδους Εθελοντική δράση αλλά και από κάθε παρότρυνση - προτροπή, ή έμπρακτη ενίσχυση του Εθελοντισμού και στο σύνολο των εθελοντικών οργανώσεων που δρουν στον Δήμο μας.


Οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι που κατά βάση είναι εθελοντικά σωματεία και τα μέλη που τα απαρτίζουν είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών με ανιδιοτελή κίνητρα της βοήθειας των συνανθρώπων μας σε οποιαδήποτε ανάγκη χρειαστεί.

Ο συντονισμός, η αρωγή, η καταγραφή και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των φορέων του Δήμου είναι ανύπαρκτη όπως και οι πολιτικές δυνατότητες την διοίκησης του Δήμου.

Ο εθελοντισμός έτσι όπως αναδύεται, ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης, οριοθετεί τον τρίτο πυλώνα της οικονομίας παρέχοντας υλικά αγαθά και υπηρεσίες που αδυνατούν να προσφέρουν το κράτος και η ελεύθερη αγορά.

Παρόλα αυτά το εθελοντικό κίνημα αντιμετωπίζεται ακόμη με δυσπιστία και υποκρισία από πολλούς στην Ελλάδα.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη και στα προηγμένα κράτη (Αμερική, Ιαπωνία κ.α.) οι Εθελοντές αντιμετωπίζονται ως άτομα μορφωμένα, καλλιεργημένα και είναι σε μεγάλη υπόληψη στην κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται όλο και περισσότερο η αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει κοινωνικά προβλήματα και η κρίση του Κοινωνικού Κράτους ολοένα και αυξάνεται. Η κάμψη της πολιτικής συμμετοχής δια μέσου των κομμάτων και η γενικότερη αμφισβήτηση της πολιτικής έχει ως συνέπια να είναι ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη των Εθελοντών στην λειτουργία του κράτους.

Προφίλ Εθελοντή

  • Τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνει ένας εθελοντής, μπορούν να κωδικοποιηθούν στα ακόλουθα: 
  • Να είναι οργανωμένος και εκπαιδευμένος. 
  • Να έχει εξειδικευτεί στον τομέα του για να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα τη στιγμή που θα του ζητηθεί. 
  • Να μπορεί έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση να αναλάβει πρωτοβουλίες όπου και όταν χρειαστεί. 
  • Να είναι πρόθυμος να οργανωθεί και να συντονιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες εθελοντών ή με άλλες κρατικές υπηρεσίες ή ομάδες που έχουν αναπτύξει ένα εσωτερικό δεσμό και μπορούν να λειτουργούν πιο εύκολα μεταξύ τους.

Ταυτόχρονα, ο φορέας στον οποίο ο εθελοντής προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του πρέπει να μην παραγνωρίζει το δικαίωμα του εθελοντή:

  • Να έχει συγκεκριμένο καθήκον με αρχή και τέλος. 
  • Να έχει το καθήκον του μια συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. 
  • Να έχει τη δυνατότητα να φύγει από το πρόγραμμα όποτε θέλει. 
  • Να αισθάνεται ασφαλής, σίγουρος και κυρίως οικεία.

Σήμερα που η κοινωνία μας δοκιμάζεται από την μάστιγα της πανδημίας ο ρόλος των εθελοντών θα μπορούσε να ήταν συντονισμένος στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κάτι που έγκαιρα προτάθηκε σύσσωμα από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με μια ολοκληρωμένη πρόταση που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε από την διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου