Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Της Μαρίας Βλαχάκη: Σκέψεις μιας Δημοτικής Συμβούλου του Δήμου Χαλκηδόνος

Της Μαρίας Βλαχάκη
Δημ. Σύμβουλος Ενεργών Δημοτών Χαλκηδόνος - Μέλος της Επιτροπης Πολιτικής Προστασίας
 
«Για όποιους δεν μπορούν αυτές τις κρίσιμες ώρες να βαδίσουν τον δρόμο της ευθύνης, τους συμβουλεύουμε να …..ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ και χωρίς προφάσεις και παρελκυστικές τακτικές, να συνδράμουν στην ομαλή λειτουργία του Δήμου και στην προστασία της κοινωνίας μας.»………ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.

Ξεκινάω με την αντιγραφή, αυτούσιας της τελευταίας παραγράφου, του Δελτίου Τύπου με δηλώσεις του Δημάρχου στις 26/03/2020.

Οφείλω να ομολογήσω ότι μετά την εκλογή μου ως νέο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό το τόσο «προεκλογικό» σύνθημα, Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, το είχα πιστέψει. Θέλησα και προσπάθησα να «βαδίσω το δρόμο της ευθύνης», θέλησα και προσπάθησα να συνδράμω στην «Ομαλή λειτουργία του Δήμου και στην προστασία της κοινωνίας». 

Αντιλαμβάνομαι πλέον ότι υπήρξα αφελής.

Διαβάζω στην αναλυτική περιγραφή μέτρων - δράσεων του Δήμου ότι έχουν γίνει συσκέψεις παρουσία Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Αρχηγών παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων, με ενημέρωση από γιατρό για το θέμα της πανδημίας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Δεν έλαβα ΠΟΤΕ καμία πρόσκληση, δεν συμμετείχα ΠΟΤΕ σε καμία τέτοιου είδους σύσκεψη. 

Αναρωτιέμαι αν η προσωπική μου παρουσία θεωρήθηκε περιττή! 

Διαβάζω επίσης ότι έχει γίνει διεύρυνση της Οικονομικής Επιτροπής (ως διαπαραταξιακό όργανο) , με την παρουσία του Προέδρου του ΔΣ κ. Ταχτατζόγλου και του Επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μαρκίδη και συνεδριάζει ως Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης.

Στην Συνεδρίαση του ΔΣ, όπου έπρεπε να οριστούν εκπρόσωποι για την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας, όταν μετά την γενική απροθυμία συμμετοχής (δεν είναι βέβαια και η πιο περιζήτητη θέση) προτάθηκε το όνομά μου από τον Δήμαρχο, ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑ την πρόταση, πλήρως αντιλαμβανόμενη που δέχτηκα να συμμετέχω. 

Όταν ως Αντιπολίτευση, ζητούσα επανειλημμένα από την Διοίκηση να μην απαξιώνομαι ως μέλος του Δ.Σ., να συμμετέχω στο έργο της και να συνεργάζομαι μαζί της, στο βαθμό που μπορώ να φανώ χρήσιμη, ένιωσα ότι είχα υποχρέωση να ΑΠΟΔΕΧΤΩ την πρόταση αν ήθελα να είμαι συνεπής στα λεγόμενά μου. Εδώ λοιπόν έγκειται και η αφέλεια μου

Συμμετέχω σε μια επιτροπή την «Πολιτική Προστασία» η οποία ΔΕΝ συγκροτήθηκε Ποτέ, ΔΕΝ συνεδρίασε Ποτέ, ΔΕΝ διαχειρίστηκε καταστάσεις κρίσης Ποτέ!

Ή αν το έκανε εγώ δεν το έμαθα ΠΟΤΕ

Θεωρούσα ότι η κρίση που περνάμε τώρα είναι κατ εξοχήν αντικείμενο της επιτροπής αυτής. Μπήκα στην διαδικασία να ενημερωθώ, να διαβάσω, να σκεφτώ προτάσεις έτσι ώστε όταν κληθώ σε συνεδρίαση της να είμαι έτοιμη να συνεισφέρω.

Δεν χρειαζόταν να μπω καν στον κόπο τελικά!  

• Οι αποφάσεις παίρνονται αλλού και με άλλους τρόπους. 
• Η Διοίκηση Δημαρχοκεντρικά αποφασίζει. 
• Η Διοίκηση χρήζει (αυθαίρετα;) την Οικονομική Επιτροπή, αρμόδια διαχείρισης της κρίσης. 
• Στα 21 άτομα της Αντιπολίτευσης δεν βρίσκει κανέναν αντάξιο της ή ικανό να συνεισφέρει στο έργο της! «Η Διοίκηση μπορεί μόνη της»

Μας ….ΚΡΑΤΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ Κ. ΔΗΜΑΡΧΕ!

Η ενημέρωσή μας, για να μπορούμε να συμμετέχουμε, δεν μπορεί να γίνεται «περνώντας από το Δημαρχείο» ή από «το γραφείο σας».

Δεν είναι αυτή η διαδικασία!

• Η ενημέρωση είναι υποχρέωση της Διοίκησης και γίνεται με πρόσκληση.
• Με την σκέψη ότι όλη αυτή η στάση ίσως να είναι αποτέλεσμα δύσκολων καταστάσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το νεοσυσταθέν Δ.Σ., προσδοκώ και περιμένω το «ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ».

Η Διοίκηση να πάψει να το χρησιμοποιεί ως σύνθημα χάριν εντυπωσιασμών και να το κάνει επιτέλους πράξη.

Η Διοίκηση μπορεί μόνη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου