Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Διεθνής Ημέρα Μπίρας σήμερα. Αλήθεια, ξέρεις τα είδη και τα οφέλη της;


Κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μπύρας (International Beer Day). Ξεκίνησε ως τοπική γιορτή στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας, αλλά από το 2007 άρχισε να διεθνοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μπίρας που για φέτος είναι η 4 Αυγούστου ανακαλύπτουμε τα οφέλη του διάσημου αυτού ποτού αλλά και τα είδη της, για να ξέρουμε τι να παραγγέλνουμε τα καλοκαιρινά βράδια που έχουμε μπροστά μας.

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία πριν χιλιάδες χρόνια, αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο, μα ο ενθουσιασμός μας μπροστά σε ένα ποτήρι δροσερή μπίρα θα είναι πάντα νεογέννητος. Η βασίλισσα μπίρα σε άπταιστα ελληνικά συντροφεύει τις πιο νόστιμες στιγμές και τα γλέντια μας.



Λίγη ιστορία
Η μπίρα είναι ένα από τα αρχαιότερα ποτά, αφού έχουν βρεθεί αναφορές για αυτήν μέχρι και το 4000π.x. Γνωστή σε όλους τους αρχαίους λαούς, ταξίδεψε από την Αίγυπτο και εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο με τον κάθε πολιτισμό να την βελτιώνει σε γεύση και συντήρηση. Το Μεσαίωνα η μπίρα απέκτησε στενή σχέση με τη Βαυαρία και τα μοναστήρια της, μιας και βοηθούσε τους μοναχούς να αντέξουν περισσότερο τις μεγάλες νηστείες. Τους επόμενους αιώνες η ζυθοποιία βελτιώθηκε και τελειοποιήθηκε περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και ξεκίνησε η πώληση εμφιαλωμένης μπίρας.


Τα κυριότερα είδη μπίρας;

Lager: Το πιο διαδεδομένο είδος μπίρας στον κόσμο, αλλιώς και βυθοζύμωτη, μιας και η μαγιά υφίσταται καθίζηση. Οι θερμοκρασίες ζύμωσης είναι από 6 έως 12oC και η μεταζύμωση διαρκεί μήνες. Στις βυθοζύμωτες ανήκει και η Bock που συνήθως έχει γύρω στο 5,7% αλκοόλ.

Pilsner (ή Pils): Είναι η ξανθιά, βυθοζύμωτη Lager με αρκετό λυκίσκο, ο οποίος της προσδίδει πικράδα. Η ονομασία προέρχεται από την τσέχικη πόλη Plzen.

Ale: Αποκαλείται αλλιώς και αφροζύμωτη διότι κατά τη ζύμωση η μαγιά ανέρχεται στην επιφάνεια του μούστου. Η ζύμωση γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες (15-23oC) και η μεταζύμωση διαρκεί λίγο. Άλλοι τύποι Ale είναι η Brown (σκουρόχρωμες) και η Golden (χρυσό χρώμα με απαλή γεύση, όπου προστίθεται ρύζι ή καλαμπόκι).

Dunkel: Έτσι λέγονται στη Γερμανία οι σκουρόχρωμες μπίρες με έντονη τη βύνη στη γεύση, κάτι που συμβαίνει από το παρατεταμένο καβούρντισμα.

Stout: Σκούρα, αφροζύμωτη μπίρα με πατρίδα την Ιρλανδία. Τη χαρακτηρίζει η καβουρντισμένη βύνη που αφήνει στο στόμα την αίσθηση καραμέλας ή σοκολάτας. Στην ίδια κατηγορία οι Sweet Stout, Dry Stout, Imperial Stout.

Weissbier: Υποκατηγορία της Ale με μικρή περιεκτικότητα σίτου. Ξεχωρίζει για το θολό της χρώμα και την ελαφρώς ξινή γεύση που δημιουργείται από την προσθήκη λακτοβάκιλλων.

Μπορεί η μπίρα να σου κάνει καλό; 
  • Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία (όπως μαγνήσιο), πυρίτιο και υδατάνθρακες.
  • Η μέτρια κατανάλωση κάνει καλό στην καρδιά, καθώς οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα και συνεπώς, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, αλλά και στα νεφρά, αφού είναι διουρητική και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.
  • Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης Alzheimer λόγω του πυριτίου που περιέχει ενώ βοηθά παράλληλα και στη συγκέντρωση. * Κάνει καλό στα μαλλιά και το δέρμα κυρίως λόγω της βιταμίνης Β που περιέχει.
  • Η αλήθεια είναι ότι δεν σε παχαίνει τόσο η μπίρα όσο οι μεζέδες που τη συνοδεύουν! Ένα ποτήρι αποδίδει περί τις 120-150 θερμίδες, με το νούμερο να πέφτει όσο πέφτει και η ποσότητα του αλκοόλ που περιέχουν, με τις μπίρες χωρίς αλκοόλ να έχουν γύρω στις 70 θερμίδες ανά ποτήρι.
Πηγή: olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου