Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Συνέντευξη του προέδρου των «Ενεργών Δημοτών» Χαλκηδόνος Φώτη Κυριακίδης - μιλάει για όλους και για όλα

Φώτης Κυριακίδης: «Να γκρεμίσουμε το σαθρό σύστημα που οδήγησε σε αυτήν την τραγική θέση!» -«Να δώσουμε ώθηση στη δική μας μικροοικονομία ξεκινώντας απ’ την προώθηση των δικών μας προϊόντων! – Καταγράψαμε την αδυναμία τους να διοικήσουν… κομματοκρατία και νεποτισμός θα τελειώσουν στις επόμενες εκλογές!» 

Συνέντευξη του προέδρου των «Ενεργών Δημοτών» Χαλκηδόνος Φώτη Κυριακίδη στο Δημήτρη Ρουτσώνη 

Κύριε Πρόεδρε, ποιος είναι ο ρόλος των ενεργών δημοτών σήμερα; Τι θα λέγατε πως χαρακτηρίζει την πολιτική σας κίνηση και ποια είναι η, ως σήμερα, ανταπόκριση σε αυτήν;

Ενεργοί δημότες ή πολίτες είναι οι άνθρωποι που αγωνιούν και δρουν ανυστερόβουλα με παρεμβάσεις σε τομείς όπου το κράτος ή ο δήμος απουσιάζει. Οι κοινωνικές δομές που συγκροτήθηκαν από την αρχή της κρίσης στην χώρα μας στελεχώθηκαν με αρκετά μέλη μας. Όμως οι ενεργοί πολίτες δεν αρχίζουν και τελειώνουν στα όρια της παράταξής μας. Υπάρχουν παντού και αυτενεργούν.
Με ένα κάλεσμα το 2014, οι Ενεργοί Δημότες Χαλκηδόνος απέδειξαν πως μπορούν πολύ εύκολα να γκρεμίσουν όλο αυτό το σαθρό σύστημα που οδήγησε τη χώρα μας στην τραγική αυτή θέση.

Τι έχετε να παρατηρήσετε, ως αντιπολίτευση, για τη λειτουργία του Δήμου;

Η συμμετοχή μας στην αντιπολίτευση μας έδωσε την δυνατότητα να καταγράψουμε την αδυναμία τους να διοικήσουν, τεκμηριωμένα - επιβεβαιώσαμε ότι η κομματοκρατία και ο νεποτισμός καλά κρατούν. Έχουν αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μοιράσουν μεταξύ τους οφίτσια και θώκους σε δικούς τους. Αυτό θα το τελειώσουμε στις ερχόμενες εκλογές.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;

Η διαχείριση των σκουπιδιών - ένα μεγάλο πρόκριμα, με το οποίο θα πρέπει ο δήμος να ασχοληθεί, μάλλον θα έπρεπε ο σημερινός δήμαρχος να είχε αποδείξει στο παρελθόν ότι θέλει να ασχοληθεί, τα οκτώ καλύτερα χρόνια της τοπικής αυτοδιοίκησης 1998-2006 τα πέρασε χωρίς να αντιληφθεί την ανάγκη διαχείρισης τους. Αυτά που λέει τώρα τα έλεγε και τότε - από δράση όμως, μηδέν. Την εποχή που όλοι μιλάνε για διαχείριση σκουπιδιών, η διοίκησή του προσπαθεί να δώσει τα σκουπίδια, για τρία χρόνια, σε εργολήπτη.
Καταθέσαμε πρόταση για την κομποστοποίηση τους στο σύνολο του δήμου, με δυνατότητα χρηματοδότησης έως και 100% από τα leader, αλλά την αγνόησε. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των σκουπιδιών έως και 50% και το μεγάλο αυτό κέρδος να το κάνει αρχικό κεφάλαιο για αυτοχρηματοδότηση επί πλέον επιλογών, ώστε ο δήμος μας να γίνει πράσινος. Αυτές είναι έννοιες που ο σημερινός δήμαρχος δεν κατανοεί.

Μας λέτε δηλαδή πως τόσο «κεντρικά» όσο και στην «περιφέρεια» του Δήμου δεν υπάρχει σχεδιασμός; Ποια η κατάσταση στις 17 κοινότητες της περιοχής;

Ο σχεδιασμός μιας διοίκησης, πρέπει να στηρίζεται στην πληροφορία. Εάν διαβάσετε το Ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης που συνέταξε ο δήμος θα καταλάβετε την προχειρότητα και την ανικανότητα τους. Ελλιπείς καταγραφές δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση, για σχεδιασμό. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: δεν καταγράφονται στο ΟΠΔ οι δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί, της Γέφυρας και του Αδένδρου… τρέχει στη συνέχεια ο δήμαρχος να φωτογραφηθεί, όπως έγινε με την πρωτοβουλία που παίρνουν οι βουλευτές Πέλλας για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Σήμερα στην Ν. Μεσημβρία, αρχίζει ένα έργο, το οποίο σχεδιάστηκε πριν από 10 ή και 15 χρόνια. Θα υπάρξει η δυνατότητα άρδευσης των υψωμάτων της περιοχής και έτσι θα ωθηθεί η οικονομία της περιοχής. Το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να γίνει με τα υψώματα του Προχώματος, Βαθυλλάκου, Γέφυρας, Ξηροχωρίου, αλλά και με τα υψώματα των Κουφαλίων και της Χαλκηδόνας. Ας Ξεκινήσει ο δήμος επιτέλους τις μελέτες. Ακόμα και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, αν υπάρξει σοβαρή χρηματοοικονομική μελέτη.
Τα χωριά αυτά που είναι τα αποπαίδια αυτού του δήμου με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, είναι κυρίως τα χωριά του πρώην καποδιστριακού δήμου Κουφαλίων - Πρόχωμα, Καστανάς, Ακροπόταμος, χωριά που για 8 χρόνια διοίκησε ο νυν δήμαρχος, αλλά δε σχεδίασε το παραμικρό. Πώς να μπορέσει σήμερα;

----------------------------------------------------------------------------------
 -«Να δώσουμε ώθηση στη δική μας μικροοικονομία ξεκινώντας απ’ την προώθηση των δικών μας προϊόντων!
----------------------------------------------------------------------------------

Διαφάνεια υπάρχει στη σημερινή διαχείριση των πόρων;

ΟΧΙ, απαντώ στο ερώτημα σας αν έχει διαφάνεια ο δήμαρχος στη διαχείριση. Δεν έχει ούτε διαφάνεια, ούτε συνοχή, ούτε σχεδιασμό, δεν αποζητά την συναίνεση - με ψεύδη και εκβιασμούς προσπαθούν να ποδηγετήσουν με την μικρή του ομάδα, τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Δεν ξέρω ποιος γράφει, ποιος έχει την ευθύνη λειτουργίας του γραφείου τύπου, αλλά έχει καταντήσει γραφείο προβολής της εικόνας του δημάρχου. Ότι έχει να κάνει με την προβολή του ανακοινώνεται, αν κάτι αφορά ανακοίνωση θέσεων εργασίας που αποφασίζουν αυτοί ή δεν το ανακοινώνει καθόλου, ή το κάνει τελευταία στιγμή, πράγμα που βάζει όλους τους δημότες σε σκέψεις. Δείτε αν θέλετε την σελίδα του Διαδημοτικού ΚΕΚ και κάντε αντιστοίχιση των ανακοινώσεων του Δήμου. Θα καταλάβετε.

Δηλαδή μας λέτε πως η σημερινή διοίκηση έχει, τρόπον τινά, καθιερώσει ένα «μοντέλο» διοίκησης προσαρμοσμένο στις δικές της «απαιτήσεις»; Και πως εκφράζεται αυτό στην πράξη; Η αντιπολίτευση εισακούεται;

Όχι. Και ένας σύγχρονος δήμος δεν διοικείται με τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ. Ένας σύγχρονος δήμος θέλει ειδικούς επιστήμονες που να μπορούν να εκμεταλλευτούν τους καιρούς και τα προγράμματα που τρέχουν και φεύγουν. Ο συγκεκριμένος δήμαρχος με το συγκεκριμένο πνεύμα διοίκησης δεν μπορεί να πάει τον δήμο παρά πέρα. Δεν ακούει, δεν συνεργάζεται, απλά ανακοινώνει στην αντιπολίτευση τις αποφάσεις του. Μια τέτοια απόφαση είναι η απόφαση για την αποξήλωση συλλήβδην των παιδικών χαρών, έγκλημα για τις γειτονιές. Κόπο και χρήμα δεκαετιών το πετάει γιατί δεν είναι ικανοί ούτε τους νόμους να διαβάσουν, ούτε να σχεδιάσουν με γνώμονα το σύνολο του δήμου.
Και πως να διαβάσουν τους νόμους, όταν αρνούνται να συστήσουν νομική υπηρεσία στον δήμο μας - πώς να καταλάβουν οικονομικά, όταν, για να ικανοποιήσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, κρατούν ειδικούς επιστήμονες στην άκρη και χρησιμοποιούν άσχετους με το θέμα. Μπορούμε να έχουμε κάποια βάση για να κουβεντιάσουμε;
Είναι μια μοιραία, πολύ-φωτογραφημένη διοίκηση με μηδέν ουσία.

Ποιά είναι η θέση σας για την κατάσταση που επικρατεί, λόγω κρίσης, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό; Και από που θα μπορούσε να ξεκινήσει μια «αντίστροφη» πορεία – θετική – για την περιοχή;

Μαγικές λύσεις για έξοδο από την κρίση που μαστίζει την χώρα και την περιοχή μας δεν υπάρχουν. Ο κάθε τόπος θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις τοπικές πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτει και όλοι μαζί να σηκώσουν ξανά ψηλά την Ελλάδα μας. Για τον δικό μας δήμο αναλογεί η ευθύνη να δώσουμε τη δική μας ώθηση στην δική μας μικροοικονομία. Βάση γι΄ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει η προβολή των υπαρχόντων προϊόντων που παράγονται στο δήμο μας, εκσυγχρονίζοντας την εμποροπανήγυρη των Κουφαλίων και κάνοντάς την το μεγάλο κοινωνικοοικονομικό γεγονός της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ο χώρος των 60 περίπου στρεμμάτων δίπλα στο έξω γήπεδο, είναι ο ιδανικός για τη νέα μεγάλη εμποροπανήγυρη. Αυτοχρηματοδότηση είναι το εργαλείο και οι πυλώνες οργάνωσης οι μεγάλες βιομηχανίες του δήμου μας, ΜΕΛ, ΜΕΒΓΑΛ, ΒΙΤΟΜ, Μασούτης, LidL, Γαλαξίας, αλλά και οι περισσότερες από 10 βιοτεχνίες - βιομηχανίες γεωργικών μηχανημάτων. Ωφελούμενοι θα είναι όλοι οι μικροπαραγωγοί που θα αποκτήσουν βήμα προβολής από τον οργανισμό που θα έχει την υποχρέωση να συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες κλαδικές εκθέσεις ως οργανισμός προβολής των παραγόμενων προϊόντων στο δήμο μας. Αυτό θα δημιουργήσει την απαιτούμενη δυναμική που θα συμπαρασύρει την κοινωνία και την οικονομία μας και θα μας καταστήσει από καταναλωτές, παραγωγούς.
Ένας άλλος γίγαντας που πρέπει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία του δήμου μας είναι η ταπεινωμένη ΔΕΥΑΧ, που επίσης βασανίζεται από τη λάθος αντίληψη της διοίκησης . Για αυτήν όμως θα μιλήσουμε μιαν άλλη φορά, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο.

Θα μπορούσατε να βρείτε «κοινό» έδαφος με τη σημερινή τοπική αρχή – προς όφελος του τόπου; Και τι μπορεί να ελπίζει ο δημότης από την πολιτική σας κίνηση;

Σας απαντώ ευθαρσώς ότι με τέτοιες συμπεριφορές δεν ταυτιζόμαστε. Δεν έχει να κάνει καθόλου με τα πρόσωπα, με τα οποία σε κοινωνικό επίπεδο μπορούμε και συνυπάρχουμε.

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές θα στέκομαι και θα συστρατεύομαι πάντα με αυτούς που αντιστέκονται. Αν ονειρευόμαστε έναν καλύτερο τόπο, θα πρέπει όλοι όσοι επιθυμούν το ίδιο, να συνταχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου