Του Απόστολου Στεργιάδη
Την Τετάρτη 5 Απριλίου συζητήθηκε για δεύτερη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκηδόνος η αποξήλωση όλων των παιδικών χαρών (πλην τρειών των Κουφαλίων). Τραγική απόφαση, όσο τραγική είναι και η κατάσταση στις παιδικές χαρές του Δήμου μας. Η συζήτηση για δεύτερη φορά στο ίδιο θέμα προκλήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης συν ένας από την συμπολίτευση (κ. Μιχάλης Τσακίρης) όπως αυτό ορίζεται από τον κανονισμό της λειτουργείας του ΔΣ. Να τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Την Τετάρτη 5 Απριλίου συζητήθηκε για δεύτερη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκηδόνος η αποξήλωση όλων των παιδικών χαρών (πλην τρειών των Κουφαλίων). Τραγική απόφαση, όσο τραγική είναι και η κατάσταση στις παιδικές χαρές του Δήμου μας. Η συζήτηση για δεύτερη φορά στο ίδιο θέμα προκλήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης συν ένας από την συμπολίτευση (κ. Μιχάλης Τσακίρης) όπως αυτό ορίζεται από τον κανονισμό της λειτουργείας του ΔΣ. Να τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Από το 2014 και μετά παρήλθε ο χρόνος που όρισε η πολιτία στους Δήμους να πιστοποιήσουν τις παιδικές χαρές ώστε να είναι ασφαλής η χρήση τους από τα παιδιά. Η πιστοποίηση γίνεται από διαπιστευμένους φορείς (διαπίστευση από το ΕΣΥΔ), το πιστοποιητικό ισχείει για δύο χρόνια και είναι υποχρεωτικό για κάθε παιδική χαρά. Ο Δήμος για ακόμα μία φορά παρανόμησε και ΔΕΝ πιστοποίησε ως όφειλε τις παιδικές του χαρές - προβάλλοντας για ακόμη μία φορά το ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ- και αντί αυτού τοποθέτησε απαγορευτικές πινακίδες στις παιδικές χαρές που απαγόρευαν την χρήση τους στα παιδιά.
Έρχονται λοιπόν σήμερα και από τις 90 παιδικές χαρές που υπάρχουν στον Δήμο μας τις ξηλώνουν ΟΛΕΣ (πλην τρειών των Κουφαλίων) και ψηφίζουν να δημιουργήσουν 27 νέες με κριτήρια αναλογικότητας του πληθυσμού των κοινοτήτων (μια παιδική χαρά ανά 1.700 κάτοικοι, που κι αυτό ακόμη ΔΕΝ ακολουθείται παντού)!
Να γίνω πιο σαφής, έχουμε και λέμε, στα Κουφάλια πρώτα (διοικητική έδρα του Δήμου) τρείς παιδικές χαρές επιδιορθώνονται, πιστοποιούνται και επαναχρήσιμοποιούνται ασφαλής για τα παιδιά. Άλλες 6 νέες δημιουργούνται (5+1 στις εργατικές κατοικίες) που αν διαιρέσεις τον πληθυσμό των Κουφαλίων δια 1.700 κάτοικοι ανά παιδική χαρά 8.139 / 1.700 = 4,79 Δηλαδή 5 παιδικές χαρές, (Με την πριμοδότηση της έδρας +1 = 6 για τα Κουφάλια) και αν προσθέσουμε και τις τρεις που επιδιορθώθηκαν 9 σύνολο, δηλαδή 1 παιδική χαρά ανά 904 κατοίκους ! Εις βάρος βέβαια της αναλογικότητας που για παράδειγμα στο Άδεντρο 1 παιδική χαρά σε 2.079 κατοίκους και χειρότερα στον Βαθύλακο 1 παιδική χαρά σε 2.337 κατοίκους !!! (αν ίσχυε η αναλογικότητα όπως και στα Κουφάλια θα είχαν από 2 Νέες παιδικές χαρές σε κάθε κοινότητα)!
Το παράδειγμα που σας έδωσα σε καμία περίπτωση ΔΕΝ με ικανοποιεί η μία παιδική χαρά στα 900 άτομα στα Κουφάλια, που σήμερα λειτουργούν 22 παιδικές χαρές και πως κάποιος θα ήταν ευχαριστημένος με τις 9 που έχουν σκοπό να λειτουργήσουν.
Στην Γέφυρα ένα άλλο παράδειγμα που σήμερα λειτουργούν 11 παιδικές χαρές, έχουν σκοπό (ψήφησαν στο ΔΣ) να τις ξηλώσουν ΟΛΕΣ και να φτιάξουν 2 νέες τις εξής ΜΙΑ στην Κάτω Γέφυρα και ΜΙΑ στον υπόλοιπο οικισμό της Γέφυρας !!!
Στην φωτογραφία που ακολουθεί είναι η απόφαση του ΔΣ του Φεβρουαρίου δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του Δήμου (10/2/17). Να σας θυμήσω την δήλωση του Δημάρχου στην Λαϊκή Συνέλευση της Γέφυρας πως στην Γέφυρα θα γίνουν 3 νέες παιδικές χαρές (και ήταν 2 Απριλίου η ΛΣ), επίσεις στο ΔΣ ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Αλ. Μανάκης είπε πως 3 Νέες παιδικές χαρές θα γίνουν στην Γέφυρα, (πως θα το κάνουν αυτό ενώ ψήφησαν 2 αυτοί ξέρουν)
Ο τροποποιημένος νόμος (ΦΕΚ 2029 -25-7-2014) για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών ορίζει ρητά για τις υφιστάμενες παιδικές χαρές ότι για αυτές που κατασκευάστηκαν πριν το 1998 (που είναι και σχεδόν όλες) και γι’ αυτές που δεν υπάρχουν στοιχεία στον Δήμο μπορούν να επισκευαστούν, να γίνουν ασφαλείς για την χρήση από τα παιδιά (σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης, ασφάλειας και της επιστήμης) και πιστοποιείται ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς εάν βεβαίως συμορφώνεται με τους κανόνες ασφάλειας του προτύπου πιστοποίησης, ο νόμος δηλαδή, αφήνει στον ελεγκτή πολύ μεγάλη ελευθερία κρίσης αν και τα πρότυπα ISO EN 1176 και 1177 είναι πολύ συγκεκριμένα, για νέες κατασκευές.
- Πως να είσαι ευχαριστημένος και σίγουρος για την ασφάλεια των παιδιών όταν αποφασίζουν μια παιδική χαρά σε 1.700 κατοίκους; Δημογραφικά η Ελλάδα καταγράφονται υλικίες 0-14 ετών 15% του πληθυσμού, δηλαδή 255 παιδιά στα 1.700 άτομα!
- Πως εξασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών αν αποφασίσουν τα μισά από τα 255 να παίξουν στην μοναδική παιδική χαρά, μια ηλιόλουστη μέρα;
- Πως αποφασίζετε να ξηλώσετε τις παιδικές χαρές στα χωριά μας όταν ΔΕΝ έχετε εξασφαλίσει ακόμα τα λεφτά που σας υποσχέθηκε ο ΤΑΠ; Αν καθυστερήσουν 6, 12 ή και περισσότερους μήνες, τα χωριά μας θα τα αφήσετε ΧΩΡΙΣ παιδικές χαρές;
- Γιατί ΔΕΝ αποφασίσατε ΠΡΩΤΑ να πιστοποιήσετε (με επιδιόρθωση – ασφαλή λειτουργία – Πιστοποιητικό) ΜΙΑ τουλάχιστον παιδική χαρά σε κάθε οικισμό και μετά να προχωρήσεται σε αποξήλωση των υπαρχόντων;
Αυτά και άλλα ΠΟΛΛΑ ερωτήματα μου δημιουργήθηκαν μετά την απόφασή σας να ξηλώσετε κάτι που με κόπο και θυσία κάποιοι πριν από σας, (πιο δημιουργικοί) κατασκεύασαν !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου