Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Δημιουργούνται καταυλισμοί για τους πρόσφυγες σε Ειδομένη και Αγχίαλο Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης 
makthes.gr

Κινητοποίηση για την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να γίνει ανθρώπινη η προσωρινή παραμονή τους.

Στη δημιουργία καταυλισμών σε διάφορα σημεία του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης – Ειδομένης για τη φιλοξενία των προσφύγων που κατευθύνονται προς την ΠΓΔΜ προχωρά η υπηρεσιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΓΑΙΑΟΣΕ. Για το σκοπό αυτό, η θυγατρική εταιρεία του Οργανισμού Σιδηροδρόμων θα διαθέσει σε πρώτη φάση δύο κτίρια του σιδηροδρομικού σταθμού Ειδομένης και έκταση δέκα στρεμμάτων στη Νέα Αγχίαλο Θεσσαλονίκης.

Οι ενέργειες που γίνονται σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι ταχύτατες, καθώς οι αρμόδιοι επιθυμούν να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις όσο διατηρούνται οι καλές καιρικές συνθήκες.

Στην αναζήτηση χώρων επί του άξονα, που έχει συνολικό μήκος 71 χλμ., βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, η ΓΑΙΑΟΣΕ και η Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. Χθες στη Θεσσαλονίκη μετέβη ο πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας και μαζί με τον υφυπουργό ΜΘ Φίλιππο Τσαλίδη και εκπροσώπους των άλλων φορέων επισκέφτηκαν την ευρύτερη περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Αγχιάλου, όπου εξέτασαν τη δυνατότητα δημιουργίας καταυλισμού σε έκταση της ΓΑΙΑΟΣΕ. Ο υπεύθυνος Βορείου Ελλάδος της ΓΑΙΑΟΣΕ Βασίλης Διαμαντάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι η έκταση της Αγχιάλου είναι κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Σίνδου, όπου μπορούν να αποβιβάζονται οι πρόσφυγες κι από εκεί να μεταφέρονται με λεωφορεία στον καταυλισμό. Ο υφυπουργός ΜΘ αντιμετώπισε θετικά την περίπτωση να μεταφερθούν από την Αθήνα κοντέινερ του υπουργείου Εσωτερικών και να εγκατασταθούν στην Αγχίαλο.

Η κυβέρνηση, διαβλέποντας τη διόγκωση του προβλήματος τους επόμενους μήνες στην περιοχή του σιδηροδρομικού άξονα και μάλιστα σε χειμερινή περίοδο, επισπεύδει τις διαδικασίες για να γίνει ανθρώπινη η προσωρινή παραμονή των προσφύγων, μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Κεντρική Ευρώπη. Προχθές, ο υφυπουργός και τα ανώτερα στελέχη της ΓΑΙΑΟΣΕ βρέθηκαν στην Ειδομένη, για να δουν τα δύο κτίρια του σιδηροδρομικού σταθμού που παραχωρεί η εταιρεία των σιδηροδρόμων, προκειμένου να διαμορφωθούν σε χώρους παροχής βοήθειας σε πρόσφυγες. Τα παλιά κτίρια, που είναι άχρηστα για τον ΟΣΕ, θα διαμορφωθούν κατάλληλα από το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους. Η ΓΑΙΑΟΣΕ, μετά την παραχώρηση των εκτάσεων και των κτιρίων, δεν πρόκειται να εμπλακεί στις διαδικασίες.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Με το ποσό των 315.000 ελβετικών φράγκων ενίσχυσε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού, προς ενίσχυση του φιλανθρωπικού της έργου στους πρόσφυγες, στα νησιά. “Ήδη μοιράσαμε 10.000 κιβώτια με είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες, βρέφη, γυναίκες και παιδιά, ενώ έχουμε εξασφαλίσει άλλα 3 εκατ. ευρώ από τη Διεθνή Ομοσπονδία, για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες στα νησιά και την Ειδομένη, όπου ο Ερυθρός Σταυρός έχει καθημερινή παρουσία με ικανότατο αριθμό εθελοντών και επιτελεί ένα σπουδαίο έργο”, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΣ κ. Αυγερινός.

Τριμελής αντιπροσωπεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας αναχώρησαν για την Ειδομένη με κλιμάκιο που συγκροτήθηκε και από τα τρία εθελοντικά σώματα ερυθροσταυριτών εθελοντών και υπαλλήλων, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Δέντσορα. Στην Ειδομένη η αντιπροσωπεία θα καταγράψει τις ανάγκες και θα προβεί σε αντίστοιχες εισηγήσεις προς τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Ειδομένη: Περιμένουν κύματα μεταναστών τις επόμενες ημέρες
Κύματα προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη περιμένουν οι τοπικές αρχές τις επόμενες ημέρες μετά τη μαζική φυγή από τη Μυτιλήνη, με συνεχή αποστολή πλοίων από το νησί. Το τελευταίο διήμερο από τη γραμμή των ελληνοσκοπιανών συνόρων εκτιμάται ότι πέρασαν περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Χθες την Ειδομένη επισκέφτηκε ο επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας της αστυνομίας αντιστράτηγος Δημήτρης Σοφιός, ο οποίος εξέτασε τις συνθήκες διέλευσης των αλλοδαπών μετά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τις περασμένες ημέρες. Πλέον οι πρόσφυγες μένουν σε γκρουπ των 50 ατόμων, έχουν στα χέρια τους αριθμούς προτεραιότητας και με τον τρόπο αυτό και οι σκοπιανοί αστυνομικοί τους υποδέχονται πιο οργανωμένα.

Από το απόγευμα της Τρίτης έως τα ξημερώματα χθες εκτιμάται από την αστυνομία ότι πέρασαν τα σύνορα 2.300 αλλοδαποί, ενώ ο ίδιος αριθμός πέρασε χθες το πρωί. Παρόμοια είναι πλέον και η κατάσταση στη Μυτιλήνη μετά την απόφαση να καταγραφούν άμεσα όσο τον δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις αρχές, στη Μυτιλήνη καταγράφηκαν από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι χθες το μεσημέρι 17.500 πρόσφυγες, ενώ 10.000 είχαν αναχωρήσει με πλοία για τον Πειραιά.

Την ίδια ώρα άκαρπες παρέμειναν και χθες οι έρευνες πυροσβεστικής και αστυνομίας για τον εντοπισμό του 22χρονου Σύρου που χάθηκε στα νερά του Αξιού, στην προσπάθειά του να διασχίσει το ποτάμι και να φτάσει γρηγορότερα στην Ειδομένη. Φουσκωτά της ΕΜΑΚ και χθες ερεύνησαν την περιοχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου