Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Μαθήματα Ιστορίας

Του ΝΙΚ. ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 
ΦιλόλογουΙστορικού

Πριν λίγο μόλις καιρό η Μακεδονία μας, αλλά και η χώρα μας, η Ελλάδα, γιόρτασε δύο σημαντικές επετείους. Αναφέρομαι φυσικά στα εκατόχρονα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας που ήταν το αποτέλεσμα των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13, αλλά και στην καθιερωμένη επέτειο του ΟΧΙ, ενόψει του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Οι δύο αυτές σημαντικές περιστάσεις μας δίνουν ένα κοινό μάθημα στη δίνη της σημερινής δύσκολης κατάστασης. Αυτό το μάθημα φυσικά δεν είναι άλλο απ’ την ομοψυχία και την ενότητα του λαού και της πολιτικής εξουσίας που επεδείχθη και στις δύο περιπτώσεις και η οποία ενότητα οδήγησε τη μικρή Ελλάδα σε θαύματα.

Συγκρίνοντας μάλιστα τις καταστάσεις με τις σημερινές, ας προσπαθήσουμε ν’ αντιληφθούμε πόσο πιο δύσκολο ήταν για παράδειγμα στους Βαλκανικούς Πολέμους να ομονοήσουν προσωπικότητες όπως ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος και ο Διάδοχος Κων/νος ή το 1940 φυλακισμένοι του καθεστώτος Μεταξά όπως ο γεν. γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Ν. Ζαχαριάδης, ο οποίος μέσα από τη φυλακή πρότασσε το εθνικό, έναντι του κομματικού συμφέροντος.

Κάνοντας αναγωγή στις σημερινές καταστάσεις, ας τολμήσουμε να σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η σημερινή πολιτική ηγεσία έδειχνε ανάλογη στάση και εμφανιζόταν με μια και μόνο θέση από την αρχή της κρίσης. Αν π.χ. ο σημερινός πρωθυπουργός κρατούσε εξαρχής μια πιο υπεύθυνη στάση ή αν είχαμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας από το 2009 ή αν ακόμη τέλος ο πρόεδρος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που άρχισε ενόψει εξουσίας να στρογγυλεύει τις γωνίες του λόγου του, ήταν περισσότερο διαλλακτικός.

Δυστυχώς η ιστορία μας δείχνει το δρόμο, αλλά σχεδόν πάντα προσφεύγουμε σ’ αυτήν καθυστερημένα. Παρολ’ αυτά εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν μπορούμε να ευχηθούμε οτιδήποτε άλλο πέρα απ’ τη γνωστή παροιμία «κάλλιο αργά, παρά ποτέ».


2 σχόλια:

  1. για μια ιστορία καινούρια θα χαραξω πορεία,
    εσυ ησουνα για μενα μια παλιά ιστορία./
    μνημονιο Τέλος
    το βιντεο που πρεπει να δουν ολοι οι ελληνες,
    λάκης λάζόπουλος!στο τέλος./
    http://www.youtube.com/watch?v=ZYGx924PMgU
    Ανανεωσιμες Πηγές Ενέργειας
    ας τολμήσουμε να σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η σημερινή πολιτική ηγεσία έδειχνε ανάλογη στάση και εμφανιζόταν με μια και μόνο θέση από την αρχή της κρίσης. Αν π.χ. ο σημερινός πρωθυπουργός κρατούσε εξαρχής μια πιο υπεύθυνη στάση ή αν είχαμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας από το 2009 ή αν ακόμη τέλος ο πρόεδρος της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που άρχισε ενόψει εξουσίας να στρογγυλεύει τις γωνίες του λόγου του, ήταν περισσότερο διαλλακτικός.
    εγώ ειμαι αντιεξουσιαστής στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=46E4kCIM3sI

    πιπα πισωκολλητη!προκειτε για μία πιπα η εκ του παρόντος αναφερόμενη πισω πισω κολιέται ,χαρακτηριζει άπρεπα την ευπρεπή φινέτσα της γλώσσας οταν τη στιγμη του καθήκοντος γονατιζει υπερ της αυτογνωσίας και συντηρησης του πανάξιου συγκεκριμένου μερους του ανθρωπινού σωματος του πισω δαχτυλου του σωματος της λεγομενης "ὁυρίτσας" .αναπαρασταση δηλαδη μεσω της ξυλουργικης τεχνης,της ορθιας στασης των τελευταιων σπονδυλων.η ουσια και το νόημα της συγκεκριμενης κατασκευης ειναι η εκθεση ιδεών υπερ του διαγωνισμου νεων κατασκευων εν οψη τις πολιτιστικης πρωτευουσας της ευρωπης ,θεσσαλονίκη,μεσω των τεχνικων σχολών οαεδ ,εως οτου υλοποιηθουν ολα τα σχεδια της προκειμένης περιπτωσης των μαθητων-σπουδαστων οι οποίοι επαιρναν μερος κατα την περασμενη δεκαετία στον αγωνα υπερ του δίκαιου της απόψυξης της καλλιτεχνικης εξαψης .η αμεσως δεύτερη κατασκευη ,ειναι μία ή και πολλες ακομη κιθαρες με ελλειπη συνδεσμο σωματος-ταστιέρας προκειμενου να αναπτυχθει σχολη ιδεών και μουσικης εκτελεσης απο ατομα ανθρωπους οι οποίοι στερουνται δακτυλισμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή