Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Υπάρχουν ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα; Όλο και περισσότεροι στρέφουν πλέον το..βλέμμα τους στην ύπαιθρο και στις δυνατότητες που παρέχει. Δυνατότητες, δυναμική, προοπτική ευκαιρίες... Όλα αυτά θα συζητήσουν την Τετάρτη 5/9 στη Θεσσαλονίκη τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Στη συνάντηση πιθανόν να πάρει μέρος και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος έχει διεθνή εμπειρία στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΣΟΥΤΟ : ΜΕΛΑΝ ΑΚΡΟΚΩΛΙΟΝ! Τρεις Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι άντλησαν τεχνογνωσία από συναδέλφους τους στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης και εκτροφής της αυτόχθονης φυλής του ελληνικού μαύρου χοίρου, με θαυμαστά αποτελέσματα. Ο κ Νίκος Φωτιάδης ιδιοκτήτης της φάρμας Φωτιάδη , έχει μια καθετοποιημένη μονάδα και προμηθεύει με αλλαντικά ποιότητας όπως ελληνικό προσούτο τις μεγαλύτερες αλυσσίδες πολυκαταστημάτων. «Ασχολούμαι και με την παραγωγή προσούτο από μαύρο χοίρο. Προμηθεύτηκα 12 χοιρομητέρες από τον κ Δήμο που διαθέτει μία από τις πιο μεγάλες μονάδες εκτροφής της ράτσας. Τα τελευταία χρόνια οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει . Ο κόσμος στρέφεται σε προϊόντα με λιγότερα λιπαρά. Εμείς δίνουμε κρέας σε γκουρμέ εστιατόρια , ωστόσο πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δημιουργήσει brand name στο προσούτο παρά το γεγονός ότι το κρέας του μαύρου χοίρου είναι από τα ποιοτικότερα σε όλη την Ευρώπη» επισημαίνει μιλώντας στους United Reporters. Ο Νίκος Φωτιάδης διατηρεί μια υπερσύγχρονη φάρμα και μια επιχείρηση καθετοποιημένης παραγωγής στην Εξοχή Πιερίας στην ίδια εκείνη έκταση που είχε κάποτε τη δική του φάρμα ο παππούς του Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Δημήτρης Δήμος διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες φάρμες εκτροφής μαύρων χοίρων . Πρόκειται όπως ο ίδιος λέει στους u-r για καθαρόαιμους μαύρους χοίρους αρχέγονης φυλής μοναδικούς σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Το κρέας τους, απόλαυση. Ειδικό για το μαύρο προσούτο , ένα προϊόν «γκουρμέ» που προσπαθεί να κάνει τα βήματά του στη διεθνή αγορά Μέσω του διακρατικού ευρωπαϊκού προγράμματος “QUBIC-Animal Breeding: Quality Biodiversity Innovation Competitiveness» σ αυτή την παρά την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία δίπλα στο ισπανικό hammon και το ιταλικό prosciutto υπάρχει πλέον και το ελληνικό «Μέλαν Ακροκώλιον», ένα προϊόν με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά και σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες Ευρωπαϊκή στήριξη Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Στόχου 3 - Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Στην πορεία του έργου και έπειτα από ανοιχτό διαγωνισμό επιλέχτηκε ως Τεχνικός σύμβουλος του ΙΝΑ – ΕΚΕΤΑ στο έργο QUBIC η εταιρία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ. Βασικός Πυλώνας στήριξης σε αυτή την προσπάθεια του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας που στεγάζεται στο ΕΚΕΤΑ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης είναι οι σύγχρονες και ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα των γονιδιωματικών τεχνολογιών, που εφαρμογές τους βρίσκονται πλέον σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων. Για την πενταετία 2009-2013 το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας έχει επιτύχει να συμμετέχει ως Συντονιστής (Coordinator) ή Εταίρος (Partner) σε ανταγωνιστικά προγράμματα που άπτονται της παραγωγής τροφίμων. Το ΙΝΑ έχει καταφέρει την συμμετοχή σε προγράμματα συνολικού ύψους χρηματοδότησης 14.5 εκ. Ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκ. Ευρώ αφορά χρηματοδότηση στο ΕΚΕΤΑ/ΙΝΑ «ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟ-ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΗ » Το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA/INA), ένα Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας, έχει ως προτεραιότητα του με την έρευνα να γεφυρώσει τα χωρικά, επιχειρηματικά και λειτουργικά κενά και τις αποκλίσεις σε όλη την παραγωγική διαδικασία των τροφίμων. Κύριοι στόχοι του είναι: α) να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα γεωργικά προϊόντα και στα προϊόντα βιομηχανικής μεταποίησης και παραγωγής τροφίμων και ποτών β) η κατευθυνόμενη ικανοποίηση των αναγκών των για μεγάλες ομάδες καταναλωτών αλλά και της μεταποιητικής βιομηχανίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου